paistinpannu

Paras paistinpannu – Esittelyssä TOP 5

Paistinpannu on yksi keittiön tärkeimmistä välineistä, mutta oikean pannun valinta voi olla yllättävän haastavaa. Markkinoilla on valtava määrä erilaisia paistinpannuja, jotka vaihtelevat materiaalin, koon ja hintaluokan mukaan. Onko paras paistinpannu sitten valurautaa, ruostumatonta terästä, hiiliterästä vai modernia tarttumatonta pinnoitetta?

Tässä artikkelissa annamme vinkkejä oikean paistinpannun valintaan, jotta sinäkin voit kokata kuin ammattilainen. Valitsemalla juuri sinulle ja tarpeisiisi sopivan paistinpannun, voit parantaa ruoanlaittokokemustasi ja saada aikaan herkullisia ja tasalaatuisia ruokia päivästä toiseen.

Meidän valintamme:

Paras paistinpannu

De Buyer Affinity-paistinpannu

De Buyer Affinity

 • ammattilaistasoa
 • kaikille liesityypeille
 • kestää konepesun
 • saatavilla useita kokoja

Tee ruoanlaitosta nautinto De Buyer Affinity -paistinpannulla, joka edustaa huippuluokan ranskalaista käsityötaitoa. Tämä paistinpannu on valmistettu korkealaatuisesta ruostumattomasta teräksestä ja alumiinista, mikä takaa erinomaisen lämmönjohtokyvyn ja tasaisen kypsennyksen. Sen monikerroksinen rakenne yhdistää alumiinin keveyden ja teräksen kestävyyden, mikä tekee siitä ihanteellisen niin koti- kuin ammattikeittiöihin.

De Buyer Affinity -paistinpannussa on ergonominen kahva, joka pysyy viileänä ja tarjoaa hyvän otteen, mikä tekee sen käsittelystä helppoa ja turvallista. Se soveltuu kaikille liesityypeille ja kestää myös uunissa käytön. Käytön jälkeen se on helppo pestä pesukoneessa. De Buyer Affinity -paistinpannu on valinta, kun haluat laadukkaan ja kestävän työvälineen, joka nostaa ruoanlaittokokemuksesi uudelle tasolle.

Paras kohtuuhintainen pannu

Fiskars Hard Face

Fiskars Hard Face

 • Hard Tec -pinnoite estää ruokaa palamasta pohjaan
 • sopii kaikille liesityypeille
 • kestää konepesun
 • saatavilla useita kokoja

Fiskars Hard Face -paistinpannu on suunniteltu suomalaisen arjen tarpeisiin. Se on varustettu erityisen kestävällä Hardtec Superior+™ -pinnoitteella, joka takaa erinomaisen tarttumattomuuden ja pitkäikäisyyden, joten ruoanlaitto sujuu vaivattomasti ja ilman turhaa öljyä tai rasvaa.

Fiskars Hard Face -paistinpannussa on paksu alumiinirunko, joka jakaa lämmön tasaisesti ja tehokkaasti. Pannun energiatehokas Energy Base™ -pohja kuumenee nopeasti ja soveltuu kaikille liesityypeille. Uunia se kestää 150 asteeseen asti. Ergonominen, bakeliittinen kahva pysyy viileänä ja tarjoaa hyvän otteen, mikä lisää turvallisuutta ja mukavuutta ruoanlaitossa.

Paras wokkipannu

Scanpan CTX wokkipannu

Scanpan CTX wok

 • tarttumaton Stratanium+™-pinnoite
 • sopii kaikille liesityypeille ja uuniin
 • kestää konepesun

Scanpan CTX wokkipannussa on tarttumaton Stratanium+™-pinnoite, joka on uskomattoman kestävä ja täysin PFOA-vapaa. Tämä mahdollistaa vähärasvaisen ruoanlaiton ja tekee pannusta helpon puhdistaa. Pannun leveä ja syvä muotoilu tarjoaa runsaasti tilaa sekoittaa ja paistaa aineksia nopeasti korkealla lämmöllä, mikä on ominaista perinteiselle aasialaiselle ruoanlaitolle.

Ergonominen kahva pysyy viileänä ja tarjoaa miellyttävän otteen, tehden ruoanlaitosta turvallista ja mukavaa. Wokki soveltuu kaikille liesityypeille, myös induktiolle, ja kestää myös uunissa käytön jopa 260 °C asti. Scanpan CTX-sarja tunnetaan innovatiivisesta monikerrosrakenteestaan, joka koostuu ruostumattomasta teräksestä ja alumiinista, mikä takaa erinomaisen lämmönjohtokyvyn ja tasaisen paistotuloksen.

Paras valurautapannu

Lodge valurautapaistinpannu

 • valmiiksi rasvapoltettu pinta
 • sopii kaikille liesityypeille, uuniin, grilliin ja nuotiolle
 • saatavilla useita kokoja

Lodge-valurautapaistinpannu on tunnettu kestävyydestään ja monipuolisuudestaan. Yhdysvalloissa valmistettu Lodge-pannu on valurautatuotteiden ikoni, joka tarjoaa erinomaisen lämmönjohtokyvyn ja -säilyvyyden tehden siitä täydellisen työvälineen niin paistamiseen, ruskistamiseen kuin hauduttamiseenkin. Sen ergonominen kahva ja apukahva tarjoavat tukevan otteen ja helpottavat käsittelyä. Lodge-valurautapaistinpannu on suunniteltu kestämään sukupolvien ajan.

Lodge-valurautapaistinpannu on valmiiksi rasvapoltettu, mikä tekee siitä heti käyttövalmiin ja helpottaa ylläpitoa. Rasvapoltettu pinta takaa tarttumattomuuden, joka vain paranee käytön myötä. Tämä pannu kestää korkeita lämpötiloja ja soveltuu käytettäväksi kaikilla liesityypeillä, myös uunissa, grillissä ja nuotiolla, mikä tekee siitä monipuolisen kumppanin sekä kotikeittiöön että ulkoilmaruoanlaittoon.

Paras hiiliteräspannu

De Buyer Lyonnaise Mineral B -paistinpannu

De Buyer Lyonnaise Mineral B

 • luonnollinen tarttumaton pinta
 • sopii kaikille liesityypeille ja uunikäyttöön
 • saatavilla useita kokoja

De Buyer Lyonnaise Mineral B -paistinpannu on valmistettu luonnollisesta hiiliteräksestä ja käsitelty mehiläisvahalla, mikä suojaa pannua ja edistää tarttumattoman pinnan muodostumista. Tämä luonnollinen tarttumaton pinta vain paranee käytön myötä tehden pannusta täydellisen välineen paistamiseen, ruskistamiseen ja rapean pinnan luomiseen.

Pannu kuumenee nopeasti ja tasaisesti, mikä takaa täydellisen paistotuloksen. Sen kevyt ja ergonominen muotoilu tekee pannusta helpon käsitellä, ja kaareva reuna helpottaa ruoan kääntämistä ja siirtämistä lautaselle. De Buyer Lyonnaise Mineral B -paistinpannu soveltuu kaikille liesityypeille, myös induktiolle, ja kestää myös uunikäytön, mikä lisää sen monipuolisuutta.

paistinpannu

Näin valitset oikean paistinpannun

Kun valitset paistinpannua kotikäyttöön, kannattaa ottaa huomioon useita tekijöitä, jotta löydät tarpeisiisi parhaiten sopivan pannun. Tässä ovat tärkeimmät asiat, joita kannattaa miettiä:

1. Materiaali

 • Valurauta: Erinomainen lämmönjakautuminen ja -säilyvyys, sopii korkeisiin lämpötiloihin ja monipuoliseen käyttöön. Kestää ikuisesti, mutta vaatii huoltoa.
 • Ruostumaton teräs: Kestävä, ei reaktiivinen (ei reagoi happamien ruokien kanssa) ja helppo puhdistaa. Saattaa vaatia enemmän rasvaa tarttumattoman pinnan luomiseksi.
 • Hiiliteräs: Kevyempi kuin valurauta, mutta tarjoaa samanlaiset ominaisuudet. Luonnollinen tarttumattomuus kehittyy ajan myötä.
 • Tarttumaton pinnoite: Helppo käyttää ja puhdistaa, vaatii vähemmän rasvaa. Ei kestä yhtä korkeita lämpötiloja kuin muut materiaalit, ja pinnoite voi kulua ajan myötä.
 • Kupari: Erinomainen lämmönjohtavuus, mutta kallis ja vaatii säännöllistä puhdistusta ja kiillotusta.

2. Koko ja muoto

Valitse pannun koko käytettävissä olevan tilan ja ruoan määrän mukaan. Yleisimpiä kokoja ovat 20 cm, 24 cm ja 28 cm. Muoto vaikuttaa myös ruoanlaittoon: matalat reunat sopivat parhaiten paistamiseen, kun taas korkeat reunat sopivat paremmin hauduttamiseen ja kastikkeiden valmistamiseen.

3. Kahva

Ergonominen ja lämpöä kestävä kahva tekee käytöstä mukavampaa ja turvallisempaa. Kahva voi olla kiinteä, ruuvattu tai niitattu. Tarkista, kestääkö kahva uunikäytön, jos aiot käyttää pannua uunissa.

4. Liesityyppi

Varmista, että pannu soveltuu käyttämällesi liesityypille. Monet pannut sopivat kaikille liesityypeille, mutta on hyvä tarkistaa tämä etukäteen.

5. Käyttötarkoitus

Mieti, mihin tarkoituksiin pääasiassa käytät pannua. Tarttumattomat pannut sopivat hyvin kananmunien ja ohukaisten paistamiseen, kun taas valurauta- ja hiiliteräspannut ovat erinomaisia ruskistamiseen ja korkeisiin lämpötiloihin.

6. Huolto ja ylläpito

Mieti etukäteen myös minkälaisiin huoltotoimenpiteisiin olet valmis. Valurauta ja hiiliteräs vaativat säännöllistä rasvapolttoa ja huoltoa. Tarttumattomat pannut on yleensä helppo puhdistaa, mutta ne eivät kestä metallivälineitä. Ruostumaton teräs ja kupari vaativat erilaista puhdistusta ja hoitoa. Osa pannuista kestää konepesun, mutta osa on pestävä käsin. Tämä kannattaa tarkistaa ennen pannun hankintaa.

paistinpannu

Panosta kunnon pannuun

Investoimalla laadukkaaseen paistinpannuun voi parantaa ruoanlaiton laatua, lisätä käyttömukavuutta ja turvallisuutta sekä varmistaa pannun pitkäikäisyyden. Tämä tekee siitä pitkäaikaisen ja hyödyllisen hankinnan keittiöön.

 • Parempi ruoanlaittotulos: Laadukas paistinpannu varmistaa tasaisen lämmönjakautumisen koko pannun alueelle. Tämä auttaa ruoan tasaisessa kypsymisessä ja estää sen palamisen tai kypsymisen epätasaisesti. Hyvä pannu mahdollistaa myös ruoan paistamisen ilman liiallista rasvaa, mikä voi tehdä ruoasta kevyempää ja terveellisempää.
 • Kestävyys ja pitkäikäisyys: Laadukkaat paistinpannut valmistetaan kestävistä materiaaleista, kuten ruostumattomasta teräksestä, valuraudasta tai korkealaatuisesta alumiinista. Ne kestävät kovaa käyttöä, eivätkä naarmuunnu tai vääntyile helposti. Tämä tarkoittaa, että panostaessaan laadukkaaseen pannuun, sen käyttöikä voi olla pitkä ja sen käyttöominaisuudet säilyvät hyvinä vuosien ajan.
 • Parempi lämmön säätely: Hyvä paistinpannu mahdollistaa paremman lämmön säätelyn. Se lämpenee nopeasti ja tasaisesti, mikä auttaa ruoanlaitossa ja antaa kokille paremman hallinnan ruoan kypsennysprosessissa. Tämä on erityisen tärkeää esimerkiksi lihan ruskistamisessa tai herkempien ruokien, kuten munakkaiden tai kalafileiden paistamisessa.
 • Käyttömukavuus ja turvallisuus: Laadukkaat paistinpannut ovat usein suunniteltu ergonomisesti, joten niitä on miellyttävä käyttää. Hyvin suunnitellut kahvat eivät kuumene liikaa ja ovat helppokäyttöisiä. Lisäksi, kun paistinpannu kestää hyvin korkeita lämpötiloja, se on turvallisempi käyttää, koska se ei vaurioidu tai päästä haitallisia aineita ruokaan.
 • Monipuoliset käyttömahdollisuudet: Laadukas paistinpannu voi tarjota monipuolisia käyttömahdollisuuksia erilaisten ruokien valmistukseen. Se voi olla sopiva sekä liedellä että uunissa käytettäväksi, ja se voi soveltua erilaisille liesityypeille, kuten kaasu-, sähkö- tai induktioliedelle.
paistinpannu

Usein kysytyt kysymykset

Pannua ei suositella lämmittämään tyhjänä useista syistä, jotka liittyvät turvallisuuteen ja pannun pitkäikäisyyteen. Tyhjän pannun kuumennus voi vahingoittaa sen pinnoitetta ja heikentää sen tarttumattomia ominaisuuksia. Esimerkiksi monissa tarttumattomissa pannuissa käytetty pinnoite, kuten PTFE (Teflon), voi alkaa hajota ja vapauttaa haitallisia höyryjä, kun se kuumenee liikaa. Keraamiset pinnoitteet puolestaan voivat kärsiä ennenaikaisesta kulumisesta ja halkeilusta.

Lisäksi tyhjänä kuumennettu pannu voi aiheuttaa muodonmuutoksia riippuen sen materiaalista. Kevyet alumiinipannut saattavat vääntyä nopeasta kuumenemisesta, mikä vaikuttaa niiden tasapainoon ja kypsennystulokseen. Ruostumattomasta teräksestä valmistetut pannut voivat puolestaan kärsiä pohjan vääntymisestä tai taipumisesta.

Lämmönhallinta on myös tärkeä näkökulma. Tyhjänä kuumennettu pannu voi saavuttaa erittäin korkean lämpötilan keskeltä, mikä voi johtaa epätasaiseen lämmönjakoon ja siten epätasaiseen ruoan kypsymiseen. Lisäksi, jos öljyä tai rasvaa lisätään liian kuumaan tyhjään pannuun, se voi aiheuttaa ruoan palamista tai jopa tulipalon.

Turvallisuusriskit ovat merkittäviä: tyhjänä kuumennettu pannu voi aiheuttaa tulipalovaaran, etenkin jos pannu unohtuu liedelle. Lisäksi liian kuuma pannu voi vapauttaa haitallisia höyryjä, mikä on vaarallista hengitettynä, erityisesti tarttumattomista pinnoitteista.

Valurauta- ja hiiliteräspannut vaativat erityistä huomiota rasvapoltossa, mikä voi vaurioitua liian korkeassa lämmössä tyhjänä. Parhaan käytännön mukaan pannu tulisi aina lämmittää hitaasti ja lisätä siihen vähän öljyä tai rasvaa ennen kuumentamista. Tämä auttaa jakamaan lämmön tasaisesti ja suojaa pannua vaurioilta.

Paistinpannu pitää vaihtaa, kun se ei enää toimi tarkoituksenmukaisesti tai kun sen käyttö voi aiheuttaa turvallisuusriskin. Tässä on joitakin merkkejä siitä, että on aika vaihtaa paistinpannu:

 • Tarttumattoman pinnoitteen kuluminen: Jos pannun tarttumaton pinnoite on naarmuuntunut, hilseilee tai menettänyt tarttumattomuutensa, on aika vaihtaa pannu. Vaurioitunut pinnoite voi vapauttaa haitallisia kemikaaleja ruokaan.
 • Pohjan vääntyminen: Jos pannun pohja on vääntynyt tai taipunut, se ei enää johda lämpöä tasaisesti. Tämä voi johtaa epätasaiseen kypsennykseen ja vaikeuttaa ruoanlaittoa.
 • Pinnan tummuminen tai ruostuminen: Erityisesti valurauta- ja hiiliteräspannujen kohdalla, jos pannu on ruosteessa tai sen pinta on tummentunut liikaa, se voi vaikuttaa ruoan makuun ja laatuun. Vaikka ruostetta voi poistaa, jatkuva ongelma voi olla merkki siitä, että pannu tarvitsee vaihtoa.
 • Kahvan löystyminen tai vaurioituminen: Jos pannun kahva on löystynyt tai vaurioitunut, sen käyttö voi olla vaarallista. Kahva, joka ei kiinnity kunnolla, voi irrota kesken ruoanlaiton.
 • Keraamisen tai emalipinnoitteen halkeilu: Jos keraamisessa tai emaloidussa pannussa on näkyviä halkeamia, se voi vaikuttaa pannun kykyyn johtaa lämpöä ja tehdä pannusta alttiin rikkoutumiselle.
 • Epämiellyttävät hajut tai maut: Jos pannu alkaa tuottaa epämiellyttäviä hajuja tai antaa ruoalle outoa makua, se voi olla merkki siitä, että pannun materiaali on vaurioitunut.

Valurautapannu voi kyllä vaurioitua, jos siihen ei kiinnitetä riittävästi huomiota tai sitä käytetään väärin. Tässä joitakin tapoja, joilla valurautapannu voi vaurioitua:

Valurautapannut voivat ruostua, jos niihin kertyy kosteutta tai jos niitä ei huolleta asianmukaisesti. Jos pannu jää märkänä tai kosteassa tilassa pitkäksi aikaa, se saattaa ruostua.

Valurauta on melko haurasta materiaalia, joten se voi haljeta voimakkaan lämpötilanvaihtelun tai fyysisen vaurion seurauksena. Esimerkiksi pannun nopea jäähdyttäminen kuumasta tilasta tai sen pudottaminen kovalle alustalle voi aiheuttaa halkeamia.

Voimakas isku tai epätasainen lämmönjakautuminen voi vääntää valurautapannun pohjaa tai muita osia, mikä vaikuttaa sen tasaisuuteen ja käyttökelpoisuuteen ruoanlaitossa.

Joissakin valurautapannuissa voi olla tarttumaton pinnoite, kuten emali tai muu käsittely. Tämä pinnoite voi kulua ajan mittaan, erityisesti jos sitä käsitellään väärin, esimerkiksi metallivälineitä käytettäessä tai voimakkaita pesuaineita käytettäessä.

Valurautapannut vaativat erityistä huoltoa, kuten rasvapolttoa ja oikea-aikaista rasvan lisäämistä, jotta niiden pinta pysyy tarttumattomana ja ruostumattomana. Huonolla hoidolla pannun pinta voi tulla karkeaksi tai epätasaiseksi.

Vaikka valurautapannut voivat kestää vuosikymmeniä, jos niitä hoidetaan oikein, ne voivat vaurioitua, jos niitä ei hoideta asianmukaisesti. On tärkeää noudattaa valmistajan antamia hoito-ohjeita ja käyttää pannua oikein, jotta sen käyttöikä saadaan maksimoitua ja vaurioilta vältytään.

Pienet naarmut eivät yleensä estä pannun käyttöä, mutta ne voivat vaikuttaa ruoanlaittotuloksiin ja pannun kestävyyteen pitkällä aikavälillä. Naarmuuntunut paistinpannu voi olla käyttökelpoinen, mutta tämä riippuu monista tekijöistä, kuten pannun materiaalista, naarmujen syvyydestä ja laajuudesta. Tässä joitakin seikkoja, jotka kannattaa ottaa huomioon:

 • Tarttumaton pinnoitepannut: Jos naarmuja on tarttumattomassa pinnoitteessa (kuten Teflon tai keraaminen pinnoite), tämä voi heikentää pannun tarttumattomia ominaisuuksia. Naarmut voivat johtaa siihen, että ruoka tarttuu helpommin pannuun ja pinnoite voi alkaa hilseillä.
 • Valurautapannut: Valurautapannut kestävät naarmuja paremmin kuin tarttumattomilla pinnoitteilla varustetut pannut. Pannun pinta voi kuitenkin muuttua karkeaksi tai epätasaiseksi, mikä voi vaikeuttaa ruoanlaittoa.
 • Ruostumattomat teräspannut: Naarmut ruostumattomassa teräspannussa eivät yleensä ole suuri ongelma, sillä teräs kestää naarmuja hyvin. Pannun ulkonäkö voi kuitenkin kärsiä ja ruostumattoman teräksen pinta voi tulla karkeammaksi.
 • Kuparipannut: Kuparipannut ovat herkempiä naarmuille ja vaurioille, sillä kuparin pinta voi naarmuuntua helposti. Naarmut voivat vaikuttaa kuparin lämmönjohtavuuteen ja ulkonäköön.

Vaikka naarmuuntunut paistinpannu voi edelleen olla käyttökelpoinen, on tärkeää ottaa huomioon seuraavat asiat:

 • Tarkkaile ruoan tarttumista: Jos huomaat, että ruoka alkaa tarttua enemmän pannuun tai että pinnoite hilseilee, pannun käyttö voi olla hankalampaa.
 • Käytä oikeita välineitä: Vältä metallisia tai teräviä työvälineitä, jotka voivat edelleen vaurioittaa pannun pintaa.
 • Seuraa pannun kuntoa: Jos naarmut tai vauriot pahenevat, harkitse pannun vaihtamista tai kunnostamista.
Scroll to Top