itamaiset matot opas

Opas itämaisten mattojen maailmaan

Itämaiset matot ovat perinteisiä kudottuja mattoja, jotka ovat peräisin erityisesti Itä-Aasiasta ja Lähi-idästä. Ne tunnetaan monimutkaisista kuvioistaan, rikkaista väreistään ja laadukkaasta käsityöstään. Tyypillisiä itämaisia mattoja ovat esimerkiksi persialaiset, turkkilaiset, ja afgaanimatot.

Itämaiset matot on usein valmistettu luonnonkuiduista, kuten villasta tai silkistä, ja niiden kuviointi voi olla hyvin symbolinen ja kuvastaa alueen kulttuuria ja perinteitä. Itämaiset matot ovat arvostettuja sisustuselementtejä ympäri maailmaa niiden kauneuden ja kestävyyden vuoksi.

Tässä artikkelissa tutustumme itämaisten mattojen kiehtovaan maailmaan. Jos et tiedä itämaisista matoista mitään, olet juuri oikeassa paikassa. Jos sen sijaan tiedät niistä jo jotain, opit luultavasti jotain uutta. Tervetuloa mukaan!

itamainen-matto

Mistä aitoja itämaisia mattoja voi hankkia?

Aitoja itämaisia mattoja voi hankkia useista paikoista. Helpointa matto on hankkia verkkokaupasta. On olemassa useita luotettavia verkkokauppoja, jotka erikoistuvat aitojen itämaisten mattojen myyntiin. Tällaiset kaupat voivat tarjota laajan valikoiman mattoja eri hintaluokissa ja tyyleissä.

Voit hankkia maton myös erikoisliikkeistä tai gallerioista, messuilta, huutokaupoista tai suoraan mattojen keräilijöistä.

Ennen ostopäätöksen tekemistä on tärkeää varmistaa maton aitous ja laatu. Tarkista maton alkuperä, materiaalit, valmistustekniikat ja tarvittaessa pyydä todistus aitoudesta tai muu dokumentaatio.

Nykyään on olemassa myös koneellisesti valmistettuja itämaisia mattoja. Näiden hinta on useimmiten selvästi huokeampi, mutta ne eivät ole samalla tavalla yksilöllisiä kuin käsinkudotut, aidot matot.

itamaiset matot

Mitä tekee itämaisista matoista niin suosittuja?

Itämaiset matot ovat suosittuja ympäri maailmaa ja tähän löytyy useita syitä:

 • Kauneus: Itämaiset matot ovat tunnettuja upeista kuvioistaan, värikkyydestään ja käsityötaidostaan. Niiden tarkat kuvioinnit ja rikkaat värit tekevät niistä kauniita sisustuselementtejä.
 • Laatu ja kestävyys: Perinteiset itämaiset matot valmistetaan usein laadukkaista luonnonkuiduista, kuten villasta tai silkistä. Tämä tekee niistä kestäviä ja pitkäikäisiä, mikä lisää niiden arvoa.
 • Symboliikka ja perinteet: Itämaisten mattojen kuvioinnilla on usein syvä symbolinen merkitys ja ne kertovat alueensa kulttuurista ja perinteistä. Niiden kudonnassa ja suunnittelussa voi olla vuosisatojen perinteitä, jotka välittyvät maton kuvioinnissa.
 • Sijoitus: Korkealaatuiset itämaiset matot voivat olla myös sijoitus, sillä niiden arvo voi kasvaa ajan myötä. Vanhoilla ja harvinaisilla matolla voi olla huomattava arvo keräilijöiden keskuudessa.
 • Monikäyttöisyys: Itämaiset matot sopivat monenlaisiin tiloihin ja sisustustyyleihin. Ne voivat olla keskeinen osa huonetta tai antaa tilaan lämpimän ja kutsuvan ilmeen.
itamainen-matto

Mielenkiintoista tietoa itämaisista matoista

Itämaiset matot ovat usein arvokkaita useista syistä:

 • Käsityötaidot: Itämaiset matot valmistetaan perinteisillä kudontatekniikoilla, jotka vaativat paljon taitoa ja aikaa. Ne on usein valmistettu käsin, mikä lisää niiden arvoa ja ainutlaatuisuutta.
 • Laadukkaat materiaalit: Perinteisesti itämaiset matot valmistetaan korkealaatuisista luonnonkuiduista, kuten villasta tai silkistä. Nämä materiaalit ovat kestäviä ja antavat matolle arvokkaan ja ylellisen ulkonäön.
 • Symboliikka ja historia: Monilla itämaisilla matoilla on syvä symbolinen merkitys ja ne kertovat alueensa kulttuurista, historiasta ja perinteistä. Harvinaisilla tai antiikkisilla matoilla voi olla erityinen historiallinen tai kulttuurinen arvo, mikä nostaa niiden hintaa.
 • Kysyntä ja harvinaisuus: Korkealaatuiset itämaiset matot ovat usein kysyttyjä niiden kauneuden, laadun ja käsityötaidon vuoksi. Harvinaiset malleja tai antiikkisia mattoja voi olla vaikea löytää, mikä tekee niistä arvokkaita keräilijöiden keskuudessa.
 • Sijoitus: Monet ihmiset näkevät itämaiset matot myös sijoituksena, sillä niiden arvo voi kasvaa ajan myötä. Antiikkiset ja harvinaiset matot voivat olla erityisen haluttuja keräilijöiden ja sijoittajien keskuudessa.

Itämaiset matot valmistetaan perinteisesti käsityönä, ja prosessi vaatii taitoa, kärsivällisyyttä ja ammattitaitoa. Vaikka teknologinen kehitys on tuonut mukanaan joitakin muutoksia perinteiseen valmistusprosessiin, monet itämaiset matot valmistetaan edelleen käsityönä, mikä antaa niille arvostetun laadun ja ainutlaatuisen ulkonäön.

Tässä on yleinen prosessi itämaisten mattojen valmistamiseksi:

 1. Materiaalien valmistelu: Ensimmäinen vaihe on materiaalien valmistelu. Yleisimmät käytetyt materiaalit ovat villa, silkki ja puuvilla. Villa on suosituin, koska se on kestävä ja antaa matolle luonnollisen kiillon. Puuvilla ja silkki voivat myös olla osa mattoa, mutta ne ovat usein vähemmän yleisiä ja käytetään erityisesti koristeellisiin tarkoituksiin.
 2. Kehrääminen: Villakuidut kerätään ja kehrätään langoiksi, joita käytetään kudonnassa. Tämä vaihe voidaan tehdä käsityönä tai koneellisesti, riippuen valmistusprosessin luonteesta ja perinteistä.
 3. Värjäys: Langat värjätään halutuiksi väreiksi ennen kudontaa. Värit voivat olla peräisin luonnollisista väriaineista, kuten kasveista tai mineraaleista, tai keinotekoisista väriaineista. Värjäysprosessi on tarkka ja vaatii erityistä osaamista, jotta lopputuloksena saadaan halutut värisävyt.
 4. Kudonta: Kudontavaihe on itse maton valmistusprosessin keskeinen osa. Se tapahtuu kangaspuissa, joissa langat asetetaan loimilangoiksi ja solmitaan kuvioiksi tai kuvioiksi käyttäen erilaisia kudontatekniikoita. Käsityönä tehtyjä mattoja varten kutoja asettaa solmut yksitellen, kun taas koneellisissa kudontaprosesseissa solmut voivat syntyä automaattisesti.
 5. Viimeistely: Kun kudonta on valmis, matto viimeistellään leikkaamalla langat tasaiseksi ja siistimällä reunat. Tämä vaihe voi myös sisältää maton pesun ja viimeistelyn, joka auttaa parantamaan maton värien kirkkautta ja kiiltoa.
 6. Tarkastus ja laadunvarmistus: Valmiit matot tarkastetaan huolellisesti mahdollisten virheiden tai epätasaisuuksien varalta. Laadukkaat matot läpikäyvät usein tarkat tarkastukset varmistaakseen, että ne täyttävät korkeat laatuvaatimukset.

Itämaiset matot tunnetaan monipuolisista kuvioinneista ja tyyleistä, jotka heijastavat alueen perinteitä, kulttuuria ja historiaa. Jokaisella alueella ja kulttuurilla on omat tunnusomaiset piirteensä, mutta tuettyjä yleisiä kuvioita ja tyylejä voi löytyä useista itämaisista matoista. Tässä on joitakin tyypillisiä kuvioita ja tyylejä:

 • Geometriset kuvioinnit: Geometriset kuvioinnit ovat yleisiä itämaisissa matoissa ja voivat sisältää monenlaisia symmetrisiä ja toistuvia muotoja, kuten timantteja, kolmioita, ruutuja ja risteyksiä. Nämä kuvioinnit voivat edustaa abstrakteja symboleja tai perinteisiä malleja.
 • Kasvi- ja kukkakuvioinnit: Kasvi- ja kukkakuvioinnit ovat myös yleisiä itämaisissa matoissa ja ne voivat sisältää erilaisia kukkia, lehtiä, oksia ja muita luonnollisia elementtejä. Nämä kuvioinnit voivat olla realistisia tai stilisoituja ja ne voivat olla peräisin alueen kasvillisuudesta tai symboloida hedelmällisyyttä ja luonnon kauneutta.
 • Medaljonkikuvioinnit: Medaljonki- tai riipuskuvioinnit ovat keskeisiä kuvioita, jotka sijoittuvat usein maton keskelle tai muuhun näkyvään paikkaan. Nämä voivat olla monimutkaisia symmetrisiä malleja, kuten timantti- tai tähtimuotoisia kuvioita, jotka antavat matolle keskeisen visuaalisen painopisteen.
 • Eläinkuviot: Eläinkuvioinnit voivat sisältää erilaisia eläimiä, kuten lintuja, kaloja, leijonia ja kameleita. Nämä eläimet voivat symboloida voimaa, suojelua tai muita merkityksiä alueen kulttuurissa.
 • Geomorfiset kuvioinnit: Geomorfiset kuvioinnit ovat kuvioita, jotka edustavat maantieteellisiä tai topografisia piirteitä, kuten vuoria, jokia, järvien ja aavikoiden muotoja. Nämä kuvioinnit voivat heijastaa alueen maantieteellistä ympäristöä ja luontoa.
 • Historialliset aiheet: Historillistyylisissä matoissa käytetään usein historiallisia tai kulttuurisia kuvioita, jotka heijastavat alueen menneisyyttä ja perinteitä. Nämä kuvioinnit voivat sisältää esimerkiksi ritareita, linnoja, aseita ja muita keskiaikaisia symboleja.

Itämaiset matot ovat arvokkaita ja kauniita sisustuselementtejä, ja niiden asianmukainen hoito on tärkeää niiden säilyttämiseksi hyvässä kunnossa pitkään. Tässä on joitakin vinkkejä itämaisten mattojen hoitoon:

 • Imurointi: Itämaiset matot tulisi imuroida säännöllisesti pölyn, lian ja roskien poistamiseksi. Imuroinnin tulisi olla hellävaraista, ja voit käyttää matalatehoista imuria ja pehmeää harjapäätä, jotta et vahingoita mattoa.
 • Kääntäminen: Käännä matto säännöllisesti, jotta kulumista ja värien haalistumista voidaan välttää tai ainakin tasoittaa.
 • Puhdistaminen: Jos matto likaantuu, se tulisi puhdistaa mahdollisimman pian. Käytä mietoa saippuaa tai matonpesuainetta ja lämmintä vettä puhdistukseen. Vältä voimakkaita pesuaineita ja hankaavia harjoja, jotka voivat vahingoittaa maton kuituja.
 • Kuivaaminen: Kun olet puhdistanut maton, varmista, että se kuivuu kokonaan. Älä jätä mattoa kosteaksi pitkäksi aikaa, koska se voi altistaa sen homeelle ja bakteereille. Voit ripustaa maton ulkona kuivumaan tai käyttää tuuletinta tai ilmankuivaajaa nopeuttaaksesi kuivausprosessia.
 • Vältä auringonvaloa: Vältä altistamasta mattoa suoralle auringonvalolle, koska se voi aiheuttaa värien haalistumista ja kuitujen vaurioitumista ajan myötä. Jos mahdollista, käytä verhoja tai kaihtimia suojataksesi mattoa auringolta.
 • Pitkäaikainen säilytys: Jos mattoa ei käytetä pitkään aikaan, varmista, että se säilytetään asianmukaisesti. Rullaa matto tiukasti ja säilytä se kuivassa ja hyvin ilmastoidussa tilassa, mieluiten maton säilytyspusseissa tai -laatikoissa.

Itämaiset matot ovat kiehtova osa maailman tekstiilikulttuuria, ja niiden historia ulottuu vuosisatojen taakse. Näiden mattojen valmistus on ollut keskeinen osa monien Lähi-idän ja Aasian maiden käsityöperinteitä, ja ne ovat olleet olennainen osa niiden kulttuuria, taiteellista ilmaisua ja arjen käytäntöjä.

Mattojen valmistuksessa käytetään yleensä luonnonkuituja, kuten villa, silkki, puuvilla ja joskus myös villan ja silkkituotannon seosta. Ne punotaan käsin monimutkaisilla kudontatekniikoilla, jotka ovat usein periytyneet sukupolvelta toiselle. Näitä kudontatekniikoita ovat muun muassa käsikirja-, ja rullausmenetelmät. Kukin tekniikka antaa matolle oman erityisen ulkonäön ja ominaispiirteet.

Mattojen kuvioinnissa ja värivalinnoissa näkyy usein alueellinen ja kulttuurinen perintö. Esimerkiksi persialaiset matot voivat sisältää monimutkaisia geometrisia kuvioita tai perinteisiä kuvauksia luonnosta ja historiallisista tapahtumista. Tiibetiläiset matot voivat puolestaan sisältää buddhalaisia symboleja ja Tiibetin kulttuurin kuvastoa.

Itämaiset matot ovat myös olleet statussymboli ja merkki vauraudesta ja arvosta. Perinteisesti niitä on käytetty arvokkaana lahjana, häiden ja muiden juhlien lahjoina sekä perheen ja yhteisön perintönä.

Nykyään itämaiset matot ovat suosittuja sisustuselementtejä ympäri maailmaa. Niiden ainutlaatuinen kauneus, käsityönä valmistettu laatu ja kulttuurinen merkitys tekevät niistä haluttuja lisäyksiä monien ihmisten koteihin ja tiloihin. Vaikka nykyaikaiset tuotantotekniikat ovat tuoneet markkinoille myös konekudotut versiot, perinteiset käsinvalmistetut itämaiset matot säilyttävät edelleen arvonsa ja viehätyksensä.

itamainen matto
Scroll to Top