Juuttimatto

Juuttimatto sopii jokaiseen kotiin

Juuttimatto on perinteinen käsityötuote, joka kätkee sisäänsä vuosisatojen taitoa ja kulttuuriperintöä. Mattojen kudonta juutista on ollut olennainen osa monien yhteisöjen elämää eri puolilla maailmaa, tarjoten käytännöllisen ratkaisun lattiapäällysteeksi. Juuttimattojen historia ulottuu kauas menneisyyteen, ja niiden arvo ja merkitys ovat säilyneet vahvoina vuosisatojen ajan.

Tässä artikkelissa tutustumme tarkemmin juuttimattojen maailmaan, niiden perinteisiin, valmistustekniikoihin sekä nykypäivän rooliin kodin sisustuksessa ja kestävän kehityksen edistäjänä.

Matot sisustuksessa

Minkälaisiin koteihin juuttimatot sopivat?

Juuttimatot sopivat monenlaisiin koteihin sekä ulkonäön että kestävyyden vuoksi. Tyylillisesti ne sopivat monenlaiseen sisustukseen:

 • Rustiikkiset kodit: Juuttimatot sopivat erinomaisesti rustiikkisiin tai maalaismaisiin koteihin, sillä niiden luonnonläheinen ulkonäkö ja käsityöläisyyden leima sopivat hyvin tähän sisustustyyliin.
 • Skandinaaviset kodit: Skandinaavinen sisustustyyli tunnetaan yksinkertaisista ja luonnonläheisistä elementeistä. Juuttimatot täydentävät tätä tyyliä tarjoamalla luonnonmateriaalia ja hillittyjä värejä.
 • Boheemit kodit: Boheemi sisustustyyli suosii monimuotoisuutta ja persoonallisuutta. Juuttimatot voivat tuoda tilaan ripauksen eksoottista tunnelmaa ja luoda kontrastia värikkäille tai kuviollisille sisustuselementeille.
 • Minimalistiset kodit: Vaikka juuttimatot voivat olla kuvioituja tai värikkäitäkin, niissä on usein myös hillittyä eleganssia, mikä tekee niistä sopivia valintoja minimalistiseen sisustukseen. Ne voivat tuoda tilaan lämpöä ja tekstuuria ilman, että sisustus tuntuu liian raskaalta.
 • Ekologisesti suuntautuneet kodit: Juuttimatot valmistetaan luonnonkuiduista, kuten juutista tai hamppukuiduista, mikä tekee niistä ekologisesti kestäviä vaihtoehtoja kodin sisustukseen. Ne sopivat hyvin ympäristötietoisten kotien sisustukseen.

Mistä juuttimattoja voi hankkia?

Tehdasvalmisteisia juuttimattoja on helposti saatavilla, ja voit itse valita koon ja värin. Tutustu esimerkiksi matto.fi-sivuston tarjoamiin juuttimattoihin, joista löytyy luonnonläheisiä vaihtoehtoja suomalaiseen makuun.

Industrialistinen sisustus

Valmistustekniikat

Perinteinen juuttimaton valmistusprosessi vaatii useita vaiheita, joista jokainen on tärkeä lopputuloksen laadun kannalta. Ensimmäinen vaihe on juutinkuitujen valmistus, jossa juuttikasvin varret murskataan ja liotetaan vedessä, jotta niiden kuidut voidaan erottaa toisistaan. Tämän jälkeen kuidut kuivataan ja punotaan vahvoiksi langoiksi.

Itse kudontavaiheessa juuttilangat punotaan tietylle kudontakehykselle tai -puulle, jossa ne muodostavat halutun kuvion tai kuvioinnin. Kudonnan aikana käsityöläinen voi lisätä erilaisia värejä tai kuvioita juuttimattoon, mikä antaa sille uniikin ulkonäön ja ilmeen.

Nykyaikaiset sovellukset

Vaikka juuttimattojen valmistusperinteet ovat juurtuneet syvälle menneisyyteen, ne ovat edelleen suosittuja nykyaikaisissa kodeissa ympäri maailmaa. Nykyään juuttimattoja valmistetaan myös teollisesti, mikä on tehnyt niistä entistä helpommin saatavilla olevia ja monipuolisempia.

Juuttimatot ovat suosittuja valintoja kestävän kehityksen edistäjien keskuudessa, sillä ne valmistetaan luonnonkuiduista ja ovat biologisesti hajoavia. Lisäksi juuttimatot ovat usein erittäin kestäviä ja pitkäikäisiä, mikä tekee niistä hyviä sijoituksia kodin sisustuksessa.

Sisustus

Mielenkiintoista tietoa juuttimatoista

Juuttimatot valmistetaan juuttikasvin kuiduista. Juuttikasvi (Corchorus) on trooppinen kasvi, joka tunnetaan erityisesti pitkistä ja vahvoista kuiduistaan. Kasvin varret sisältävät näitä kuituja, joita voidaan käyttää monenlaisten käsityötöiden, kuten juuttimattojen, valmistuksessa.

Juuttikuituja saadaan juuttikasvin varsista poistamalla niiden kuori ja liottamalla tai kastamalla niitä veteen. Tämän jälkeen kuidut erotetaan toisistaan, minkä jälkeen ne voidaan kehrätä langaksi tai naruiksi. Nämä langat tai narut ovat pääasiallinen raaka-aine juuttimattojen kudonnassa.

Juuttikasvi kasvaa pääasiassa trooppisilla alueilla, kuten Intiassa, Bangladeshissa, Kiinassa ja Thaimaassa. Näissä maissa juuttikuitujen tuotanto ja juuttimattojen valmistus ovat olleet perinteisiä käsityötaitoja vuosisatojen ajan. Juuttikuitujen luonnollinen kestävyys ja joustavuus tekevät niistä ihanteellisen materiaalin monenlaisiin käyttötarkoituksiin, mukaan lukien matot.

Juuttimattojen hoitaminen ja puhdistaminen on suhteellisen yksinkertaista, mutta niitä tulee käsitellä varovasti, jotta ne säilyttävät kauneutensa ja kestävyytensä. Tässä muutamia vinkkejä juuttimattojen hoitoon ja puhdistukseen:

 1. Säännöllinen imurointi ja harjaaminen: Imuroi juuttimatto säännöllisesti, mieluiten vähintään kerran viikossa, poistaaksesi pölyn, hiukset ja muut irtonaiset roskat. Voit myös harjata maton kevyesti pehmeällä harjalla pölyn poistamiseksi.

 2. Tahrojen puhdistus: Jos juuttimattoon tulee tahroja tai roiskeita, pyyhi ne heti pois kostealla liinalla tai sienellä. Vältä hankaavia puhdistusaineita tai voimakkaita kemikaaleja, jotka voivat vahingoittaa juuttimaton kuituja.

 3. Kostea puhdistus: Jos juuttimatto on erittäin likainen, voit puhdistaa sen kostealla liinalla tai sienellä, jossa on mietoa saippuavettä. Varmista, että matto kuivuu täysin puhdistuksen jälkeen välttääksesi homeen kasvun.

 4. Kuivaus: Juuttimatot tulisi kuivata täysin puhdistuksen jälkeen. Voit tehdä tämän asettamalla maton tasaiselle alustalle ilmavaan paikkaan, mieluiten ulos auringonvaloon. Varmista, että matto kuivuu tasaisesti molemmilta puolilta.

Juuttimatot voivat olla hyvä vaihtoehto allergikoille useista syistä. Juuttimatot valmistetaan luonnonkuiduista, pääasiassa juutista. Tämä tarkoittaa sitä, että ne eivät sisällä synteettisiä kuituja tai kemikaaleja, jotka voivat aiheuttaa allergisia reaktioita monille ihmisille. Luonnonkuidut ovat yleensä allergiaystävällisiä.

Juuttimattojen tiheä rakenne ja luonnonmateriaalit voivat vähentää pölyn ja pölypunkkien kerääntymistä verrattuna synteettisiin mattoihin. Tämä voi auttaa allergikoita välttämään yleisimpiä allergian aiheuttajia kotona.

Juuttimatot ovat yleensä helpompia puhdistaa kuin synteettiset matot, koska ne hylkivät likaa ja pölyä luonnollisesti. Säännöllinen imurointi ja puhdistus voivat auttaa pitämään juuttimaton puhtaana ja allergiaystävällisenä.

Juuttimatoissa käytetty luonnonkuitu ei yleensä vapauta haihtuvia orgaanisia yhdisteitä (VOC), jotka voivat aiheuttaa hengitystieongelmia ja muita allergiaoireita. Tämä tekee juuttimatoista turvallisempia allergikoille.

On kuitenkin hyvä huomata, että vaikka juuttimatot voivat olla hyvä vaihtoehto monille allergikoille, joille synteettiset matot voivat aiheuttaa ongelmia, joillakin ihmisillä voi silti olla allergisia reaktioita juuttimattoihin, esimerkiksi jos he ovat allergisia itse juutille tai muille kasviperäisille kuiduille. Lisäksi jos juuttimatto altistuu kosteudelle ja homeelle, se voi aiheuttaa allergiaoireita. Tästä syystä on tärkeää pitää juuttimatot puhtaina ja kuivina, ja tarvittaessa suorittaa säännöllistä puhdistusta ja hoitoa.

Juuttimattojen kestävyys riippuu monista tekijöistä, kuten niiden laadusta, valmistustavasta, käyttötarkoituksesta sekä siitä, miten hyvin niitä hoidetaan ja huolletaan. Laadukkaasti valmistetut ja asianmukaisesti hoidetut juuttimatot voivat kestää useita vuosia ja jopa vuosikymmeniä.

Tässä on joitakin tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa juuttimattojen eliniän pituuteen:

 1. Laatu: Laadukkaasti valmistetut juuttimatot, jotka on tehty tiheästi kudotuista ja kestävistä juutinkuiduista, ovat yleensä kestävämpiä kuin halvemmat vaihtoehdot. Hyvin tehtyjen mattojen ompeleet ja viimeistelyt auttavat vähentämään rispaantumista ja repeytymistä.

 2. Käyttötarkoitus: Juuttimatot, jotka sijoitetaan vähemmän liikennöidyille alueille, kuten makuuhuoneisiin tai vierashuoneisiin, saattavat kestää pidempään kuin matot, jotka ovat jatkuvasti alttiina kulutukselle, kuten eteisen tai olohuoneen matot.

 3. Hoito ja ylläpito: Säännöllinen puhdistus, imurointi ja tarvittaessa tahrojen poisto auttavat pitämään juuttimaton hyvässä kunnossa ja pidentämään sen käyttöikää. Lisäksi asianmukainen kosteuden hallinta auttaa estämään homeen kasvua.

 4. Ympäristöolosuhteet: Juuttimattojen altistuminen kosteudelle tai suoralle auringonvalolle voi vaikuttaa niiden kuntoon ja kestävyyteen. On tärkeää suojata juuttimattoja liialliselta kosteudelta ja auringonvalolta, jotta ne säilyttävät värinsä ja rakenteensa.

Juuttimattojen historia ulottuu kauas menneisyyteen, ja niiden alkuperäiset juuret ovat usein vahvasti sidoksissa niihin kulttuureihin, joissa ne ensimmäisenä kehitettiin. Alun perin juuttimatot kudottiin käsin luonnonkuiduista, kuten juutista tai hamppukuiduista, ja niitä käytettiin lähinnä käytännön tarpeisiin, kuten lattiamattoina tai seinäkoristeina.

Erilaiset kulttuurit ovat kehittäneet omia tyylejään ja kudontatekniikoitaan juuttimattojen valmistukseen. Esimerkiksi Aasiassa juuttimattojen kudontaperinne on ollut vahva jo vuosisatojen ajan, kun taas Euroopassa ne ovat olleet suosittuja erityisesti maaseutualueilla.

Scroll to Top