Näin valitset oikeankokoisen maton

Matto voi olla kodin sisustuksessa varsin keskeinen elementti, joka luo tunnelmaa ja lisää viihtyisyyttä. Oikeankokoisen maton valinta voi kuitenkin olla haastavaa, sillä se vaikuttaa huoneen kokonaisilmeeseen ja toiminnallisuuteen. Oikean kokoisen maton valitseminen vaatii harkintaa ja valinnassa on otettava huomioon useita tekijöitä, kuten huoneen koko, huonekalujen sijoittelu ja henkilökohtaiset mieltymykset. Tässä artikkelissa käsitellään joitakin vinkkejä ja neuvoja oikeankokoisen maton valintaan.

1. Mittaa huone

Ennen maton valitsemista kannattaa mitata huone, johon matto tulee. Mittaa huoneen pituus ja leveys sekä ota huomioon mahdolliset huonekalut, kuten sohvat ja pöydät, jotka saattavat tulla maton päälle tai sen reunalle. Huoneen mittaukset antavat sinulle hyvän lähtökohdan oikean kokoisen maton valintaan.

2. Huomioi huonekalujen sijoittelu

Maton koko tulisi määrittää sen mukaan, miten huonekalut sijoitetaan. Esimerkiksi olohuoneessa maton tulisi olla tarpeeksi suuri, jotta se ulottuu kaikkien istumapaikkojen alle tai ainakin niiden etujalkojen alle. Tämä luo yhtenäisen ja tasapainoisen ilmeen huoneeseen. Ruokailuhuoneessa maton tulisi olla tarpeeksi suuri, jotta se mahtuu ruokapöydän ja tuolien alle myös silloin, kun tuolit vedetään pöydästä ulos.

3. Valitse oikea muoto

Maton muoto vaikuttaa huoneen visuaaliseen ilmeeseen. Suorakulmaiset matot sopivat yleensä hyvin suorakaiteen muotoisiin huoneisiin, kun taas pyöreät tai neliömäiset matot voivat toimia paremmin esimerkiksi ruokapöydän alla. Valitse muoto, joka sopii parhaiten huoneen muotoon ja huonekaluihin.

Matot sisustuksessa

4. Kokeile eri vaihtoehtoja

Maton valitseminen on usein helpompaa, kun näet erilaisia vaihtoehtoja käytännössä. Kokeile eri kokoisia mattoja ja asettele niitä huoneeseen nähdäksesi, mikä toimii parhaiten. Voit esimerkiksi merkitä maton koon lattialle maalarinteipillä saadaksesi paremman käsityksen siitä, miltä eri kokoiset matot näyttävät tilassa.

Jos et pääse konkreettisesti kokeilemaan mattoja, kannattaa ainakin piirtää havainnekuvia ruutupaperille. Tämä antaa jo aika hyvän käsityksen siitä, mikä vaihtoehto on paras.

5. Huomioi turvavyöhykkeet

Huomioi, että maton tulisi ulottua riittävän pitkälle huonekalujen alle luodakseen niin sanotun turvavyöhykkeen, joka estää liukastumisen ja kompastumisen. Suositeltava turvavyöhykkeen pituus on yleensä noin 15-20 cm, mutta tämä voi vaihdella huoneen ja maton koon mukaan.

Sisustus

Minkälainen matto mihinkin huoneeseen?

Mattojen valintaan vaikuttaa monia tekijöitä, kuten tilan käyttötarkoitus, sisustustyyli ja henkilökohtaiset mieltymykset. Alla on joitakin yleisiä suosituksia siitä, millaiset matot sopivat eri tyyppisiin tiloihin:

1. Olohuone:

  • Suuret alueet: Olohuoneeseen sopivat yleensä suuret matot, jotka peittävät suurimman osan lattiapinnasta. Tämä luo yhtenäisen ja viihtyisän ilmeen. Suorakulmaiset tai neliömäiset matot toimivat yleensä hyvin tällaisissa tiloissa.
  • Keskusmatto: Jos sinulla on suuri olohuone, jossa on useita istuinalueita, harkitse keskusmattoa, joka yhdistää huoneen eri osat. Tällöin maton tulisi olla tarpeeksi suuri, jotta se ulottuu kaikkien istumapaikkojen alle.

2. Makuuhuone:

  • Sängyn alla: Sängyn alle sijoitettu matto luo pehmeän ja mukavan tunteen makuuhuoneeseen astuessa. Valitse kooltaan riittävän suuri matto, jotta se ulottuu sängyn molemmin puolin ja jättää tilaa myös sängyn päädyssä.
  • Rinnakkain sängyn kanssa: Voit myös harkita mattoa, joka sijoitetaan sängyn etupuolelle rinnakkain sängyn kanssa. Tämä luo tyylikkään ja symmetrisen ilmeen.

3. Ruokailuhuone:

  • Ruokapöydän alla: Ruokailuhuoneessa maton tulisi olla tarpeeksi suuri, jotta ruokapöytä ja tuolit mahtuvat hyvin sen päälle. Tämä luo yhtenäisen ja viihtyisän ilmeen ruokailutilaan. Varmista, että maton koko on riittävä, jotta tuolit voi vetää ulos pöydästä mukavasti.

4. Lastenhuone:

  • Leikkitila: Lastenhuoneeseen sopii hyvin pehmeä ja kestävä matto, joka luo turvallisen ja mukavan leikkitilan lapsille. Valitse helppohoitoinen matto, joka kestää leikkimistä ja sotkua.

5. Eteinen:

  • Käytävä: Eteiseen sopii usein kapea ja pitkä matto, joka toimii käytävänä ja auttaa pitämään lattian puhtaana. Valitse materiaali, joka on helppo pitää puhtaana ja kestää kovan kulutuksen.

Matot sisustuksessa
Scroll to Top