Paras keittiöveitsi

Paras keittiöveitsi – Esittelyssä TOP 6 brändiä

Sanotaan että jokaisesta keittiöstä tulisi löytyä ainakin kaksi veistä: kokkiveitsi ja pienempi yleisveitsi. Näillä kahdella pärjää jo pitkälle. Toki on olemassa vielä paljon muitakin hyödyllisiä veitsiä, kuten leipäveitsi ja fileoimisveitsi, mutta kahdella perusveitsellä saa tehtyä suuren osan päivittäisistä hommista. Hyvällä hoidolla ja valitsemalla hyvänlaatuiset veitset nämä kaksi veistä kestävät myös koko elämän läpi. Mutta tässäpä onkin kinkkinen kysymys: mistä tietää että veitsi on hyvänlaatuinen? Siitä lähdemme tässä artikkelissa ottamaan selvää.

Esittelemme tässä artikkelissa veitsimaailman huippubrändejä. Jokaiselta brändiltä löytyy sekä halvempia että kalliimpia veitsiä, joten ei ole yksiselitteistä vastausta siihen mikä veitsi on kaikkein paras, sillä omat mieltymykset vaikuttavat valintaan paljon. Tietämällä perusteet brändeistä osaat kuitenkin tehdä oikeita valintoja omaan keittiöösi.

Esittelemme tässä artikkelissa seuraavat brändit:

 • MAC – ammattikokkien suosikki
 • Shun – huippulaatua Japanista
 • Miyabi – japanilaista ja saksalaista yhteistyötä
 • Global – huippulaatua kotikokille
 • Victorinox – Sveitsiläistä osaamista
 • Fiskars – kotimainen suosikki

Japanilainen vai eurooppalainen veitsi?

Yleisesti ottaen japanilaiset veitset ovat terävämpiä kuin eurooppalaiset veitset, ja ne myös pysyvät yleensä terävämpinä. Tämä johtuu siitä, että Japanissa veitset karaistaan kovemmiksi kuin Euroopassa. Eurooppalaisissa veitsissä kovuus on yleensä 52-58 HRC Rockwell-asteikolla, kun taas japanilaisten veitsien kovuus on 58-67 HCR.

Japanilaisten veitsien terävyys johtuu myös siitä, että terien kulma on erilainen. Eurooppalaisissa veitissä terän kulma on yleensä noin 15-25 astetta, kun taas japanilaisissa veitsissä se voi olla 10 astetta, siis selvästi terävämpi.

keittiöveitsiä

MAC - ammattikokkien suosikki

MAC on vakiinnuttanut asemansa yhtenä maailman johtavista keittiöveitsibrändeistä. Se on saavuttanut mainetta erityisesti ammattilaisten keskuudessa, mutta myös kotikokit arvostavat sen tuotteita. Veitset valmistetaan Japanissa ja ne yhdistävät perinteisen japanilaisen käsityötaidon moderniin teknologiaan ja muotoiluun.

MAC-keittiöveitsien ominaisuuksia:

 • Terät: MAC-veitset ovat tunnettuja terävyydestään. Ne valmistetaan korkealaatuisesta ruostumattomasta teräksestä, joka usein sisältää hiiltä (joka lisää kovuutta ja terävyyttä) ja molybdeenia (joka parantaa korroosionkestävyyttä).
 • Leikkauskulma: MAC-veitsissä on tyypillisesti pienempi leikkauskulma (noin 15 astetta), mikä tekee niistä erittäin teräviä ja mahdollistaa tarkan leikkaamisen.
 • Käsinviimeistely: Monet MAC-veitset ovat käsinviimeisteltyjä, mikä takaa korkean laadun ja viimeistelyn tarkkuuden.
 • Muotoilu: Veitset on suunniteltu ergonomisesti, jotta ne olisivat mukavia käyttää ja turvallisia. Kahvat ovat usein valmistettu puusta tai synteettisistä materiaaleista, jotka tarjoavat hyvän otteen.
 • Tasapaino: MAC-veitset ovat hyvin tasapainotettuja, mikä vähentää käsien rasitusta pitkien leikkaussessioiden aikana.
MAC Chef -veitsisetti

Shun - huippulaatua Japanista

Shun-veitset ovat osa japanilaisen KAI Groupin tuotevalikoimaa, ja ne ovat erityisesti tunnettuja laadustaan ja kauniista muotoilustaan. Shun-brändi on vakiinnuttanut asemansa yhtenä maailman arvostetuimmista veitsibrändeistä. Shunin filosofiaan kuuluu perinteisen japanilaisen käsityötaidon kunnioittaminen, mutta samalla se hyödyntää modernia teknologiaa ja innovaatioita tuottaakseen huippuluokan keittiövälineitä. Brändi on sitoutunut korkeaan laatuun, esteettiseen kauneuteen ja käytännöllisyyteen, ja nämä arvot näkyvät kaikissa Shun-tuotteissa.

Shun-veitset ovat tunnettuja näistä ominaisuuksista:

 • Korkealaatuinen terä: Shun-veitset valmistetaan korkealaatuisesta teräksestä, kuten VG-MAX-teräksestä, joka on tunnettu erinomaisesta kovuudestaan ja kestävyydestään. VG-MAX on paranneltu versio VG-10-teräksestä, ja se sisältää korkeampia pitoisuuksia volframia, vanadiinia ja kobolttia, mikä parantaa terän kestävyyttä ja terävyyttä.
 • Kerrosrakenteinen terä: Monet Shun-veitset on valmistettu damaskiteräksestä, joka koostuu useista (yleensä 32 tai 64) kerroksista eri teräksiä. Tämä antaa veitselle paitsi kauniin kuvioinnin, myös lisää lujuutta ja korroosionkestävyyttä.
 • Terän muotoilu: Terän kulma on yleensä jyrkempi kuin länsimaisten veitsien, mikä tekee veitsestä erittäin terävän ja tarkan.
 • Kahvamateriaali: Shun-veitsien kahvat valmistetaan usein kauniista ja kestävästä pakkapuusta (pakka wood), joka on yhdistelmä luonnonpuuta ja hartseja. Kahvat ovat ergonomisesti muotoiltuja, jotta ne istuvat hyvin käteen ja tarjoavat hyvän otteen.
 • Tasapaino ja paino: Shun-veitset on suunniteltu tarkkaan tasapainotetuiksi, mikä tekee niistä miellyttäviä käyttää pitkäänkin. Terän ja kahvan välinen tasapaino on optimoitu tarkkuutta ja tehokkuutta silmällä pitäen.

Tutustu näihin Kai Shun Classic-sarjan veitsiin, jotka soveltuvat sekä koti- että ammattikäyttöön:

Miyabi - japanilaista ja saksalaista yhteistyötä

Miyabi on tunnettu japanilainen keittiöveitsien brändi, joka on osa saksalaista Zwilling J.A. Henckels -yhtiötä. Miyabi-brändi yhdistää saksalaisen insinööritaidon ja japanilaisen perinteisen veitsenvalmistuksen taidon tuottaen korkealaatuisia keittiöveitsiä, jotka tunnetaan terävyydestään, kestävyydestään ja esteettisestä muotoilustaan.

Miyabi-keittiöveitsien ominaisuudet

 • Materiaali: Miyabi-veitset valmistetaan usein korkealaatuisesta ruostumattomasta teräksestä, kuten MC63 (MicroCarbide) tai SG2- ja VG10-teräksistä, jotka tunnetaan kestävyydestään ja terävyydestään. Monet veitset ovat myös kerroksittain taottuja damaskiteräksestä, mikä lisää niiden visuaalista viehätystä ja vahvuutta.
 • Terotus: Miyabi-veitset teroitetaan usein perinteisellä Honbazuke-menetelmällä, jossa terän teroitus tapahtuu kolmessa vaiheessa käsin, mikä tuottaa erittäin terävän reunan.
 • Muotoilu: Miyabi-veitsissä yhdistyvät kauniit ja perinteiset japanilaiset muotoiluelementit. Kahvat ovat usein valmistettuja korkealaatuisista materiaaleista, kuten pakkapuusta tai kestävästä synteettisestä materiaalista, ja ne ovat ergonomisesti suunniteltuja tarjoamaan mukavan ja turvallisen otteen.
 • Painopiste: Monet Miyabi-veitset on suunniteltu siten, että niiden painopiste on tarkasti tasapainotettu, mikä tekee niistä helppoja ja miellyttäviä käyttää pitkiäkin aikoja.

Tutustu näihin Miyabin huippuveitsiin:

Lyhyesti sanottuna 6000MCT-sarja tarjoaa parhaan suorituskyvyn ja ylellisimmän muotoilun, kun taas 5000FCD-sarja tarjoaa laadukkaita veitsiä hieman edullisemmassa hintaluokassa, mutta silti korkealaatuisilla materiaaleilla ja kauniilla muotoilulla.

Global - huippulaatua kotikokille

Global-keittiöveitset tunnetaan laajalti laadukkaista, ergonomisesti muotoilluista ja erittäin terävistä veitsistään, jotka ovat suosittuja niin erityisesti kotikokkienkin keskuudessa, mutta myös monet ammattilaiset arvostavat niitä. Global-veitset valmistetaan Japanissa, ja ne erottuvat kilpailijoistaan erityisen terävyytensä, keveytensä ja tasapainoisen muotoilunsa ansiosta.

Global-veitset ovat tunnettuja seuraavista ominaisuuksista:

 • Terävyys: Global-veitset valmistetaan korkealaatuisesta ruostumattomasta teräksestä, joka tunnetaan nimellä Cromova 18. Tämä teräs sekoitus sisältää 18 % kromia, mikä lisää sen kestävyyttä ja korroosionkestävyyttä. Veitset teroitetaan erittäin teräviksi, ja niiden teräkulma on yleensä 15 astetta, mikä tekee niistä huomattavasti terävämpiä kuin monista länsimaisista veitsistä, joiden teräkulma on 20 astetta.
 • Ergonomia: Global-veitset ovat kuuluisia yksiosaisesta rakenteestaan, mikä tarkoittaa, että sekä terä että kahva ovat valmistettu yhdestä teräspalasta. Tämä antaa veitsille erinomaisen tasapainon ja tekee niistä erittäin mukavat käyttää. Kahvoissa on pienet teräskuplat, jotka lisäävät pitoa ja estävät liukumista.
 • Keveys: Global-veitset ovat huomattavasti kevyempiä kuin monet muut korkealaatuiset keittiöveitset. Tämä keveys yhdistettynä ergonomiseen muotoiluun vähentää käyttäjän rasitusta pitkäaikaisessa käytössä.
 • Muotoilu: Yksinkertainen ja elegantti muotoilu on Global-veitsien tavaramerkki. Niiden minimalistinen estetiikka ja kiillotettu teräs tekevät niistä visuaalisesti miellyttäviä ja sopivat hyvin monenlaisiin keittiöihin.
Global veitsisetti

Victorinox - Sveitsiläistä osaamista

Victorinox on tunnettu sveitsiläinen brändi, joka on erityisesti tunnettu Sveitsin armeijan veitsistään, mutta se valmistaa myös laajan valikoiman muita tuotteita, kuten keittiöveitsiä, kelloja, matkalaukkuja ja tuoksuja.

Victorinox-keittiöveitset ovat tunnettuja laadustaan, kestävyydestään ja erinomaisesta suorituskyvystään. Tässä muutamia keskeisiä piirteitä Victorinox-keittiöveitsistä:

 • Materiaalit: Victorinox käyttää korkealaatuista ruostumatonta terästä, joka takaa veitsen kestävyyden ja terävyyden. Terä on myös helposti teroitettava ja säilyttää terävyytensä pitkään.
 • Ergonomia: Veitsissä on ergonomisesti muotoillut kahvat, jotka tarjoavat mukavan ja turvallisen otteen. Monissa malleissa käytetään Fibrox-kahvoja, jotka ovat liukumattomia ja mukavia kädessä myös märkinä.
 • Monipuolisuus: Victorinox tarjoaa laajan valikoiman keittiöveitsiä eri käyttötarkoituksiin, kuten kokkiveitsiä, leipäveitsiä, fileointiveitsiä ja vihannesveitsiä. Tämä takaa, että löytyy sopiva veitsi mihin tahansa keittiötehtävään.
 • Hygienia: Victorinoxin veitsissä käytetyt materiaalit ja valmistustekniikat takaavat, että veitset ovat helppoja pitää puhtaina ja ne täyttävät korkeat hygieniasäännökset.
 • Ammattilaisten suosimat: Monet ammattikokit ja ruoanlaiton harrastajat ympäri maailmaa suosivat Victorinoxin keittiöveitsiä niiden luotettavuuden ja suorituskyvyn vuoksi.

Victorinox-keittiöveitset ovat saatavilla eri hintaluokissa, mikä tekee niistä saavutettavia niin kotikokeille kuin ammattikäyttöön. Niiden korkea laatu ja kestävyys tekevät niistä investoinnin, joka kestää vuosia.

Victorinox-veitsisetti

Fiskars - kotimainen suosikki

Haluamme tietenkin ottaa mukaan myös suomalaisten kotimaisen suosikin, eli Fiskarsin. Fiskars on suomalainen yritys, joka tunnetaan erityisesti laadukkaista ja innovatiivisista tuotteistaan. Yhtiö perustettiin vuonna 1649, ja sen pitkään historiaan kuuluu monenlaisia tuotteita metalliteollisuuden alalta. Nykyään Fiskars on kansainvälisesti tunnustettu brändi, joka valmistaa monenlaisia kodin ja puutarhan tuotteita, mukaan lukien keittiövälineitä, puutarhatyökaluja ja saksia.

Fiskarsin keittiöveitset ovat erityisen tunnettuja niiden ergonomisesta suunnittelusta, laadukkaista materiaaleista ja kestävyydestä. Joitakin Fiskarsin veitsien keskeisiä ominaisuuksia ovat:

 • Ergonominen suunnittelu: Fiskarsin veitset on suunniteltu niin, että ne istuvat hyvin käteen ja vähentävät käsien väsymistä pitkien leikkausjaksojen aikana.
 • Laadukkaat terät: Veitset valmistetaan usein ruostumattomasta teräksestä, mikä takaa terävyyden ja kestävyyden. Joissakin malleissa käytetään myös keraamista terää.
 • Helppokäyttöisyys: Veitset ovat kevyitä ja tasapainoisia, mikä tekee niistä helppokäyttöisiä ja tarkkoja.
 • Monipuolisuus: Fiskarsin valikoimasta löytyy erilaisia veitsiä eri käyttötarkoituksiin, kuten kokkiveitsiä, leipäveitsiä, vihannesveitsiä ja fileointiveitsiä.
 • Edullisuus: Monet Fiskarin veitset ovat selvästi edullisempia verrattuna esimerkiksi japanilaisiin huippuveitsiin.
Fiskars veitsisetti

Keittiöveitsien huolto

Veitsien huolto ja ylläpito ovat välttämättömiä, jotta ne säilyttävät terävyytensä, kestävät pitkään ja pysyvät turvallisina käyttää. Seuraavassa on ohjeita ja vinkkejä, miten voit huoltaa ja ylläpitää veitsiäsi:

 • Teroitus: Teroita veitsiä säännöllisesti veitsenteroittajalla, teroituskivellä tai teroituspuikolla. Katso vertailumme parhaista veitsenteroittajista.
 • Käsinpesu: Pese veitsi heti käytön jälkeen käsin lämpimällä vedellä ja miedolla astianpesuaineella. Älä koskaan pese huippuveitsiä astianpesukoneessa, sillä korkea lämpötila ja pesuaineet voivat vahingoittaa terää ja kahvaa.
 • Kuivaus: Kuivaa veitsi huolellisesti pehmeällä liinalla heti pesun jälkeen estääksesi ruostumisen ja vesitahrojen muodostumisen.
 • Veitsiteline tai magneettilista: Säilytä veitsiä puisessa tai muovisessa veitsitelineessä tai magneettilistassa seinällä. Tämä estää terien vaurioitumisen ja pitää ne helposti saatavilla. Käytä veitsikoteloa tai suojakoteloa, jos säilytät veitsiä laatikossa.
 • Leikkuualusta: Käytä puista leikkuualustaa, joka on hellävarainen terälle. Vältä kovia materiaaleja, kuten lasia tai kiveä, jotka voivat tylsyttää terän nopeasti.
 • Oikea käyttö: Käytä veitsiä vain niiden tarkoittamaan käyttöön. Älä esimerkiksi käytä kokkiveistä pakastettujen elintarvikkeiden leikkaamiseen tai avaa purkkeja veitsen terällä.
Scroll to Top