pensaiden leikkaaminen

Paras pensasleikkuri kotiin

Onko pensaiden laikkaaminen niitä vihoviimeisiä puuhia, joita kesällä haluat tehdä? Pensaiden leikkaus on olennainen osa puutarhanhoitoa, ja hyvä pensasleikkuri voi tehdä siitä miellyttävän kokemuksen. Valitessaan pensasleikkuria on otettava huomioon useita tekijöitä, kuten leikkausteho, käyttömukavuus ja tarkkuus.

Tässä artikkelissa tarkastellaan markkinoiden parhaita pensasleikkureita sekä antaa vinkkejä oikean valinnan tekemiseksi. Etsitpä sitte akku- tai bensiinikäyttöinen leikkuria, tämä opas auttaa sinua löytämään juuri sinulle sopivan laitteen puutarhan pensaiden hoitoon. Parhaan vaihtoehdon valinta voi olla yllättävän helppoa!

Meidän valintamme:

Paras pensasleikkuri polttomoottorilla

Stihl HS 45 pensasleikkuri

Stihl HS 45

 • leikkuupituus 60 cm
 • tärinänvaimennus
 • tehokas ja kompakti

STIHL HS 45 pensasleikkuri on kompakti ja tehokas polttomoottorikäyttöinen leikkuri kotipuutarhoihin ja puistoihin. Sen 60 cm:n leikkuupituus ja tärinänvaimennus tekevät siitä ergonomisen ja helppokäyttöisen. Ominaisuuksiin kuuluvat mm. ElastoStart joustokäynnistys, pitkän huoltovälin ilmansuodatin ja primer-pumppu helpottamaan käynnistystä. STIHL HS 45 tarjoaa mukavan ja tehokkaan leikkauskokemuksen erilaisissa pensasleikkaustehtävissä.

Paras akkukäyttöinen pensasleikkuri

Makita DUH523RF pensasleikkuri

Makita DUH523RF

 • leikkuupituus 52 cm
 • tärinänvaimennin
 • akkukapasiteetti 3,0 Ah, latausaika 30 min

Makita DUH523 on akkukäyttöinen pensasleikkuri, joka on suunniteltu erityisesti pensasaitojen ja pensaiden leikkaamiseen. Sen ergonominen kahva mahdollistaa turvallisen ja mukavan työskentelyasennon. Leikkurin laipan pituus on 520 mm ja hammasväli 28 mm, mikä mahdollistaa jopa 15 mm:n paksuisten oksien leikkaamisen.

Lisäksi laitteessa on tärinänvaimennin, joka vähentää käyttäjän altistumista terän ja moottorin aiheuttamalle tärinälle. Makita DUH523 tarjoaa tehokkaan ja helpon ratkaisun pensaiden leikkaamiseen akkukäyttöisenä vaihtoehtona.

Paras edullinen pansasleikkuri

Black & Decker GTC18452PC-QW

 • leikkuupituus 45cm
 • akkukapasiteetti 2,0 Ah, latausaika 5 tuntia
 • kaksikäyttöinen turvakytkin
 • POWERCOMMAND™-järjestelmä leikkaa oksien läpi ja puhdistaa vahingoittamatta sahanterää tai pensasaitaa

Black & Decker GTC18452PC-QW on akkukäyttöinen pensasleikkuri, joka tarjoaa tehokkaan ja vaivattoman leikkuukokemuksen pensasaidoille. POWERCOMMAND™-ominaisuus mahdollistaa yhden napinpainalluksen aktivoivan hitaamman ja tehokkaamman leikkausmoodin, ja kaksitoiminen terä leikkaa helposti paksujakin oksia.

BLACK+DECKER™ POWERCONNECT™ -ohjelma tekee työkalujen käytöstä vaivatonta. Turvallisuutta lisäävät kaksikäyttöinen turvakytkin ja suunnitellut kahvat. Tämä kestävä ja vankka laite tarjoaa tehokkaan ja turvallisen ratkaisun pensaiden leikkaamiseen.

Paras pensasaitaleikkuri

Stihl HL 94 C-E pensasaitaleikkuri

Stihl HL 94 C-E

 • kokonaispituus 242cm
 • 145° kääntyvä terä
 • sopii myös ammattikäyttöön
 • tehokas
 • polttomoottori

Stihl HL 94 C-E pensasaitaleikkuri on vahva ja pitkävartinen pensasleikkuri, suunniteltu ammattikäyttöön. Kätevä kantohihna ja kaarikahva tekevät työskentelystä rennompaa ja turvallisempaa. Terän pikasäätö mahdollistaa kulman säädön jopa 145°, ja ECOSPEED-kierroslukusäädöllä polttoainetaloudellisuus on huipussaan. Tehokas 2-MIX-moottori tarjoaa suuren tehon ja vähentää samalla polttoaineenkulutusta.

STIHL ErgoStartin ansiosta käynnistys on helppoa, ja Primer-pumppu varmistaa moottorin käynnistymisen vähemmillä vedoilla. Tämä pensasleikkuri tarjoaa ammattimaisen suorituskyvyn ja monipuoliset ominaisuudet pensaiden leikkaamiseen tehokkaasti ja turvallisesti.

Paras pensasleikkuri teleskooppivarrella

Bosch Pensasleikkuri UniversalHedgePole 18V

Bosch Pensasleikkuri UniversalHedgePole 18V

 • kokonaispituus 210 – 260 cm
 • 135 ° kääntyvä terä
 • akkukapasiteetti 2,5 Ah, latausaika 60 min

Bosch Universal Hedge Pole on monipuolinen pensasleikkuri ja pensassaha, joka soveltuu erinomaisesti korkeidenkin kohteiden siistimiseen. Tämä tehokas ja helppokäyttöinen laite takaa vaivattomat leikkaustulokset pensaiden hoidossa. Lukkiutumisenestojärjestelmä estää teriä jumittumasta, varmistaen sujuvan ja tehokkaan työskentelyn. Ergonomisesti muotoiltu ja hyvin tasapainoitettu, mikä vähentää käsivarsiin ja olkapäihin kohdistuvaa rasitusta.

Teleskooppivarsi ja kääntyvä pää mahdollistavat korkeampienkin pensaiden vaivattoman leikkauksen ilman tikkaita. Lisäksi akkupensasleikkuri on varustettu törmäyssuojalla, joka lisää turvallisuutta ja suojaa leikkuria seinän vierellä tai lähellä maata leikattaessa. Tämä laite tarjoaa tehokasta ja turvallista ratkaisua pensaiden leikkaamiseen eri korkeuksissa.

pensasaidan leikkaus

Näin löydät oikean pensasleikkurin

Kun valitset pensasleikkuria omaan kotipuutarhaasi, on tärkeää kiinnittää huomiota useisiin ominaisuuksiin varmistaaksesi, että valittu leikkuri sopii tarpeisiisi ja tarjoaa tehokkaan ja miellyttävän leikkauskokemuksen. Tärkeimpiä huomioon otettavia ominaisuuksia ovat:

 • Koko ja paino: Valitse leikkuri, joka on riittävän kevyt ja helppo hallita omassa puutarhassasi. Kompaktit ja kevyet leikkurit sopivat yleensä paremmin pieniin tiloihin ja hankaliin kulmiin.
 • Terän pituus ja terävyys: Tutustu leikkurin terän pituuteen ja terävyyteen. Pidemmät terät mahdollistavat nopeamman leikkaamisen suuremmille pensaille, kun taas tarkkuutta vaativiin töihin saattaa olla parempi valita lyhyempi terä.
 • Voimanlähde: Harkitse, haluatko sähkö-, akku- vai bensiinikäyttöisen leikkurin. Sähkö- ja akkukäyttöiset leikkurit ovat yleensä hiljaisempia ja ympäristöystävällisempiä, kun taas bensiinikäyttöiset tarjoavat enemmän voimaa ja liikkumavapautta.
 • Käyttömukavuus: Tarkista, että leikkurissa on ergonomiset kahvat ja vähäiset tärinät, jotta leikkaaminen olisi mahdollisimman mukavaa. Lisäksi säädettävä terän kulma voi olla hyödyllinen erilaisten pensaiden leikkaamisessa.
 • Huoltopalvelut ja takuu: Tutustu valmistajan tarjoamiin huoltopalveluihin ja takuuehtoihin varmistaaksesi, että leikkuri on luotettava ja kestävä investointi. Hyvä takuu antaa sinulle turvaa mahdollisia ongelmia vastaan ja varmistaa leikkurin pitkän käyttöiän.

Paras voimanlähde pensasleikkurille riippuu käyttötarpeistasi, puutarhasi koosta ja henkilökohtaisista mieltymyksistäsi. Jokaisella voimanlähteellä – sähköllä, akulla ja bensiinillä – on omat vahvuutensa ja heikkoutensa.

 • Sähkö: Sähkökäyttöiset pensasleikkurit ovat yleensä hiljaisia, ympäristöystävällisiä ja helppokäyttöisiä. Ne eivät tuota pakokaasuja eivätkä vaadi polttoaineen ostamista. Ne sopivat erityisen hyvin pieniin puutarhoihin ja käyttökohteisiin, joissa on helposti saatavilla sähköpistorasioita.
 • Akku: Akkukäyttöiset pensasleikkurit tarjoavat enemmän liikkumavapautta kuin sähkökäyttöiset leikkurit, sillä ne eivät ole riippuvaisia sähköpistokkeista. Ne ovat myös ympäristöystävällisiä ja yleensä kevyempiä kuin bensiinikäyttöiset leikkurit. Akun kesto saattaa kuitenkin olla rajoitettu, ja akun lataaminen voi viedä aikaa.
 • Bensiini: Bensiinikäyttöiset pensasleikkurit tarjoavat eniten voimaa ja liikkumavapautta, mikä tekee niistä ihanteellisia suurille puutarhoille ja vaativiin leikkaustöihin. Ne eivät ole riippuvaisia sähköpistokkeista eivätkä akun latausajoista. Toisaalta ne ovat yleensä raskaampia, tuottavat pakokaasuja ja vaativat säännöllistä polttoaineen tankkausta ja huoltoa.

Pensasleikkureiden terien pituus vaihtelee yleensä mallista riippuen, mutta yleisesti ottaen terän tulisi olla riittävän pitkä leikkaamaan tehokkaasti erilaisia pensaita. Tavallisesti pensasleikkureiden terät ovat noin 40–60 senttimetrin pituisia, mutta on olemassa myös pidempiä ja lyhyempiä vaihtoehtoja.

Terän pituus vaikuttaa leikkauksen nopeuteen ja tarkkuuteen sekä siihen, millaisia pensaita leikkuri on tarkoitettu käsittelemään. Yleisesti ottaen pidemmät terät sopivat paremmin suurten ja tiheiden pensaiden leikkaamiseen, kun taas lyhyemmät terät ovat kätevämpiä pienempien ja hienostuneempien pensaiden muotoiluun.

Terän muoto ja hammasväli ovat myös tärkeitä tekijöitä terän valinnassa. Pensasleikkureissa voi olla erilaisia teriä, kuten kaksoisteriä, aaltomuotoisia teriä tai jopa vaihdettavia terälevyjä erilaisiin leikkaustarpeisiin. Tiheämmillä terillä varustetut leikkurit sopivat paremmin tarkkaan leikkaamiseen ja pensaiden muotoiluun, kun taas leveämmillä terillä varustetut leikkurit voivat leikata nopeammin ja tehokkaammin suurempia pintoja.

Kyllä, pensasleikkurin terä tarvitsee säännöllistä teroittamista pitääkseen sen tehokkaana ja turvallisena. Teroitus on tärkeää terän tehokkuuden ja terävyyden ylläpitämiseksi, mikä varmistaa puhtaat ja tarkat leikkaukset pensaisiin.

Pensasleikkurin terän teroittamisen tarve riippuu käytöstä ja terän tyypistä. Jos käytät leikkuria usein tai leikkaat erittäin tiheitä tai kovia pensaita, terän teroittaminen saattaa olla tarpeen useammin. Toisaalta kevyellä käytöllä ja pehmeillä pensailla voi pärjätä harvemmillakin teroituksilla.

Terän teroittaminen voidaan suorittaa erilaisilla teroitustyökaluilla, kuten teroituspiikillä, teroitusviilalla tai erityisellä teroituslaikalla. On tärkeää noudattaa valmistajan antamia ohjeita terän teroittamisessa ja varmistaa, että terä pysyy tasaisena ja terävänä. Liian tylsä terä voi johtaa epätarkkoihin leikkauksiin ja vaurioittaa pensaita, kun taas terävä terä tekee leikkaamisesta helpompaa ja vähentää leikkurin rasitusta.

Pensasleikkurin käyttöön liittyy joitakin turvallisuusriskejä, mutta noudattamalla muutamia perusohjeita voit minimoida nämä riskit ja varmistaa turvallisen leikkauskokemuksen. Tässä muutamia turvallisuusvinkkejä pensasleikkurin käyttöön:

 • Käytä suojavarusteita: Käytä aina suojalaseja silmiäsi suojaamaan roiskeilta ja putoavilta oksilta. Lisäksi suojaa kuulosi melulta käyttämällä kuulosuojaimia. Myös työhanskat voivat suojata käsiäsi mahdollisilta vammoilta.
 • Tarkista ympäristö: Ennen leikkaamisen aloittamista tarkista leikkausalue mahdollisten esteiden, kuten kivien tai piilossa olevien oksien, varalta. Varmista myös, ettei alueella ole muita ihmisiä tai eläimiä, jotka voisivat vahingossa joutua leikkurin tielle.
 • Pidä leikkuri tasaisena: Pidä pensasleikkuria tasaisesti ja hallitusti leikkaamisen aikana. Älä anna leikkurin heilahtaa tai liikkua hallitsemattomasti, sillä tämä voi aiheuttaa vahinkoja.
 • Vältä ylijännitteitä: Vältä leikkaamasta liian korkealta tai alhaalta, sillä tämä voi aiheuttaa epätasapainoa ja johtaa kaatumisvaaraan. Käytä tarvittaessa apuna tikapuita tai muita tukivälineitä.
 • Varo terää: Ole erityisen varovainen terän kanssa ja pidä se kaukana kehostasi ja vaatteistasi leikkaamisen aikana. Vältä myös koskettamasta terää, kun se on vielä liikkeessä.
 • Sammuta leikkuri asianmukaisesti: Kun leikkaustyö on valmis, sammuta leikkuri noudattaen valmistajan ohjeita. Varmista, että terä on pysähtynyt kokonaan ennen kuin kosketat siihen tai poistut leikkausalueelta.
 • Säilytä leikkuri turvallisesti: Säilytä pensasleikkuri aina turvallisessa paikassa, poissa lasten ja lemmikkien ulottuvilta. Varmista myös, että leikkuri on sammutettu ja terä on suojattu ennen säilytystä.
Scroll to Top