keittiöveitsiä

Esittelyssä keittiöveitset – Mitä milläkin veitsellä tehdään?

Keittiössä oikeat työvälineet tekevät ruoanlaitosta nautinnollisempaa ja tehokkaampaa. Veitset ovat keittiön tärkeimpiä työkaluja, ja erilaiset veitset on suunniteltu tiettyihin käyttötarkoituksiin. Erilaiset veitset helpottavat monimutkaistenkin ruoanlaittotehtävien suorittamista ja parantavat lopputuloksen laatua.

Parhaat keittiöveitset parantavat ruoanlaittokokemusta ja tekevät työskentelystä tehokkaampaa ja nautinnollisempaa. Tässä artikkelissa esitellään yleisimmät keittiöveitset ja niiden käyttötavat. Suosittelemme lisäksi tutustumaan artikkeliin parhaista veitsenteroittajista, jotta saat pidettyä veitsesi terävinä vuodesta toiseen.

Jos olet nyt ymmälläsi veitsien valtavasta määrästä, niin ei huolta. Sinun ei tarvitse hankkia kotiisi heti niitä kaikkia. Tutustu artikkeliimme Mitkä veitset tulisi löytyä jokaisesta keittiöstä, jossa kerromme tarkemmin mistä kannattaa aloittaa.

Kokkiveitsi

Kokkiveitsi on keittiön monikäyttöisin veitsi, joka kuuluu jokaisen kokin ja kotikokin tärkeimpiin työvälineisiin. Sen terän pituus on yleensä 20–25 cm, mikä tarjoaa sopivan tasapainon käsiteltävyyden ja leikkaustehon välillä. Veitsen leveä ja hieman kaareva terä mahdollistaa monipuolisen käytön eri keittiötehtävissä. Kaareva terä soveltuu erinomaisesti pilkkomiseen, viipalointiin ja hienontamiseen, jolloin veitsen terä keinuu kevyesti leikkuulaudalla ja tekee työskentelystä vaivatonta. Kokkiveitsellä voi käsitellä kaikenlaisia raaka-aineita, kuten kasviksia, lihaa ja kalaa, mikä tekee siitä erittäin käytännöllisen ja monipuolisen.

veitsi

Kuorimaveitsi

Kuorimaveitsi on pieni ja kevyt veitsi, joka on suunniteltu erityisesti tarkkuutta vaativiin keittiötehtäviin. Veitsessä on lyhyt ja terävä terä, joka mahdollistaa tarkan ja hallitun työskentelyn. Tämä veitsi on ihanteellinen hedelmien ja vihannesten kuorimiseen, sillä sen pienikokoinen terä liikkuu helposti ahtaissakin paikoissa. Kuorimaveitsi soveltuu myös pienien käsitöiden tekemiseen, kuten marjojen puhdistamiseen, perunoiden silmien poistamiseen tai valkosipulin kuorimiseen. Kuorimaveitsen terän pituus on yleensä noin 7–10 cm.

Leikkuuveitsi

Leikkuuveitsi on suunniteltu erityisesti lihan leikkaamiseen, ja sen pitkä ja kapea terä mahdollistaa tarkat ja ohuet viipaleet. Tämä veitsi on ihanteellinen työkalu paistin, kinkun tai muun suuren lihan palan leikkaamiseen, jolloin tarvitaan tarkkuutta ja siistejä leikkauksia. Leikkuuveitsen terä varmistaa, että liha viipaloituu tasaisesti ja säilyttää mehukkuutensa. Leikkuuveitsen terän pituus on yleensä 20–30 cm, mikä tekee siitä sopivan suurtenkin lihapalojen käsittelyyn.

Leipäveitsi

Leipäveitsi on varustettu sahalaitaisella terällä, joka leikkaa helposti kovan kuoren läpi murentamatta pehmeää sisusta. Tämä tekee siitä erinomaisen valinnan kaikenlaisten leipien, kakkujen ja muiden leivonnaisten leikkaamiseen. Leipäveitsen terä on yleensä 20–25 cm pitkä, mikä mahdollistaa tehokkaan ja tarkan leikkaamisen erikokoisille leiville ja leivonnaisille. Sen sahalaitainen terä varmistaa, että leikkaus on siistiä ja leivonnainen säilyttää muotonsa ja rakenteensa leikkaamisen jälkeen.

Fileointiveitsi

Fileointiveitsi on suunniteltu erityisesti kalan fileoimiseen. Sen pitkä ja joustava terä tekee kalanruotojen seuraamisesta helppoa ja sen terävyys varmistaa tarkan työn. Fileointiveitsen terä on yleensä 15–20 cm pitkä ja kapea, mikä mahdollistaa tarkan ja hallitun leikkaamisen läheltä ruotoja ja nahkaa. Tämä tekee siitä ihanteellisen työkalun kalan käsittelyyn, sillä se maksimoi saaliin hyödynnettävän lihan määrän.

Santoku-veitsi

Santoku-veitsi on japanilainen vastine kokkiveitselle, jonka nimi tarkoittaa ”kolmea hyvää asiaa”, viitaten veitsen monipuolisuuteen pilkkomisessa, viipaloinnissa ja hienontamisessa. Tämä veitsi erottuu leveästä ja litteästä terästään, jossa usein on lovet estämässä ruoan tarttumista terään. Santoku-veitsen terä on yleensä 13–20 cm pitkä, mikä tekee siitä optimaalisen työkalun erilaisiin keittiötehtäviin, tarjoten tasapainoa ja tarkkuutta leikkauksissa.

Vihannesveitsi

Vihannesveitsi eli nakiri on toinen japanilainen veitsi, joka on suunniteltu erityisesti kasvisten käsittelyyn. Tämä veitsi erottuu suorateräisestä ja leveästä terästään, mikä tekee vihannesten leikkaamisesta ja hienontamisesta erityisen helppoa ja tarkkaa. Nakiri-veitsen terä on yleensä 15–18 cm pitkä, mikä tarjoaa optimaalisen tasapainon ja hallinnan erilaisten vihannesten käsittelyssä keittiössä.

Paras keittiöveitsi

Luuveitsi

Luuveitsi eli luunmurtoveitsi on jäykkä ja lyhyt veitsi, jota käytetään lihan irrottamiseen luista. Tämä veitsi on suunniteltu erityisesti kovien materiaalien leikkaamiseen, ja sen kestävä terä mahdollistaa tarkan ja voimakkaan leikkaamisen. Luuveitsen terä on yleensä noin 12–15 cm pitkä, mikä tekee siitä sopivan työkalun erityisesti lihan valmistukseen ja ruoanlaittoon, missä tarvitaan voimaa ja tarkkuutta.

Juuresveitsi

Juuresveitsi on lyhyt ja vahva keittiöveitsi, joka on suunniteltu erityisesti kovien juuresten käsittelyyn. Tämä veitsi on ihanteellinen valinta esimerkiksi porkkanoiden, perunoiden ja muiden juuresten kuorimiseen ja leikkaamiseen. Juuresveitsen terä on yleensä noin 7–10 cm pitkä, mikä tarjoaa optimaalisen hallinnan ja tarkan työskentelyn juuresten käsittelyssä.

Scroll to Top