raastin

Paras raastin kotikäyttöön

Kun keittiössä puuhastellaan toden teolla, on tärkeää, että käytössä on oikeat välineet. Yksi keittiön monipuolisimmista ja usein ylenkatsotuista työvälineistä on raastin. Olipa kyseessä juuston hienontaminen pastaa varten, vihannesten silppuaminen salaatteihin tai sitruunankuoren raastaminen leivontaan, oikea raastin tekee kaikesta sujuvampaa ja miellyttävämpää. Monille raastin saattaa vaikuttaa yksinkertaiselta ja itsestään selvältä välineeltä, mutta todellisuudessa markkinoilla on lukemattomia erilaisia raastimia, jotka eroavat toisistaan merkittävästi käyttötarkoituksen, materiaalien ja muotoilun osalta.

Raastimen valinta voi vaikuttaa sekä ruoanvalmistuksen tehokkuuteen että lopputuloksen laatuun. Parhaat raastimet ovat kestäviä, teräviä ja ergonomisesti suunniteltuja, jotta ne tarjoavat maksimaalisen mukavuuden ja suorituskyvyn. Lisäksi on tärkeää, että raastin on helppo puhdistaa ja säilyttää, jotta sen käyttö ei aiheuta ylimääräistä vaivaa. Tässä artikkelissa sukellamme syvemmälle raastinten maailmaan ja selvitetään, mikä tekee raastimesta parhaan – niin käyttöominaisuuksien, kestävyyden kuin ergonomiankin kannalta.

Meidän valintamme:

Paras perinteinen raastin

Microplane Laatikkoraastin

Microplane laatikkoraastin

 • neljä erilaista terää
 • ergonominen kahva ja liukumaton pohja
 • irrotettavat ja konepestävät terät

Microplane laatikkoraastin on täydellinen valinta jokaiselle kotikokille, joka arvostaa monipuolisuutta ja helppokäyttöisyyttä keittiössä. Raastimessa on neljä raastinpintaa (hieno, karkea, erikoiskarkea ja höylä), jotka on valmistettu kestävästä ja korkealaatuisesta ruostumattomasta teräksestä. raastinpinnat on suunniteltu niin, että ne on helppo irrottaa ja puhdistaa. Tämä tekee raastimen puhdistamisesta nopeaa ja vaivatonta, ja raastinpinnat kestävät myös konepesun, mikä lisää käyttömukavuutta.

Ergonominen, pehmeä kahva sekä liukumaton pohja tekevät käytöstä vaivatonta ja turvallista. Raastimen mukana tulee turvasuojus, joka suojaa teräviä raastinpintoja silloin, kun raastin ei ole käytössä. Tämä lisää turvallisuutta ja pidentää raastimen käyttöikää, sillä terät pysyvät terävinä ja hyväkuntoisina pidempään.

Paras raastinrauta

Fiskars Functional Form -raastin

Fiskars Functional Form -raastin

 • hieno raastin sopii esimerkiksi sitruunankuorelle ja suklaalle
 • karkea raastin sopii vihanneksille ja juustoille
 • turvallinen sormille
 • konepestävä

Functional Form -raastin on täydellinen valinta kaikille, jotka haluavat raastaa helposti ja turvallisesti. Siitä löytyy kaksi eri versiota, joista toinen on tarkoitettu hienolle ja toinen karkealle raasteelle. Hieno raastinpinta on ihanteellinen sitruunan kuoren, inkiväärin ja suklaan raastamiseen. Karkea raastinpinta on suunniteltu erityisesti pehmeiden juustojen, vihannesten ja porkkanoiden kaltaisten juuresten raastamiseen. Voit hankkia vain jomman kumman raudan tai setin, jossa on molemmat raudat.

Functional Form -raastimessa on sormisuoja, joka pitää sormesi turvassa raastamisen aikana. Kestävä ruostumattomasta teräksestä valmistettu terä takaa pitkän käyttöiän. Raastinta voi käyttää tukevasti pöytätasoa tai leikkuulautaa vasten, mikä lisää käyttömukavuutta ja vakautta. Raastin on tiskikoneenkestävä, joten puhdistaminen on helppoa ja nopeaa.

Paras pyöritettävä raastin

Microplane Pyörivä raastin

Microplane pyörivä raastin

 • ergonominen muotoilu
 • turvallinen sormille
 • pienireikäinen terä tekee hienoa raastetta

Microplane pyöritettävä raastin hienolla terällä on suunniteltu erityisesti tekemään raastamisesta helppoa ja turvallista. Sen avulla saat raastettua juuston, suklaan ja pähkinät vaivattomasti ilman, että sormesi ovat vaarassa. Raastimen ultraterävät terät on valmistettu happoterotetusta ruostumattomasta teräksestä, mikä takaa tehokkaan ja tarkan raastamisen joka kerta.

Raastin on helppo purkaa ja koota: laita vain kartionmuotoinen raastin omaan paikkaansa ja kierrä veivi paikoilleen. Se on myös konepestävä, mikä tekee puhdistamisesta nopeaa ja vaivatonta. Lisäksi se on erittäin mukava käyttää ja sen ergonominen muotoilu tekee raastamisesta vaivatonta. Voit huoletta raastaa jopa pienet juustonpalat ilman, että sormesi ovat vaarassa.

Paras sähköinen raastin kotiin

Solis 8401 Slice raastin

Solis 8401 Slice

 • teho: 350 W
 • materiaali: ruostumaton teräs
 • kaksi nopeutta
 • helppo käyttää ja tukeva rakenne
 • mukana kaksi läpinäkyvää säilytysrasiaa

Jos perinteinen raastaminen kyllästyttää, kannattaa valita sähkökäyttöinen raastin. Solis 8401 Slice on loistava apuväline jokaisen kotikokin keittiöön. Tämä monitoiminen raastin tekee vihannesten käsittelystä helppoa ja nopeaa.

Laitteen päällä oleva valaistu päälle/pois-painike tekee käytöstä vaivatonta, ja voit valita kahdesta nopeusasetuksesta tarpeittesi mukaan. Irrotettavan täyttöakselin ansiosta ainesosien lisääminen on helppoa, ja irrotettavan tulpan avulla voit tarvittaessa painaa aineksia eteenpäin leikattavaksi, jauhettavaksi tai raastettavaksi. Liukumista estävät jalat varmistavat, että laite pysyy tukevasti paikoillaan käytön aikana. Käytön jälkeen irrotettavat osat voidaan huuhdella lämpimällä vedellä ja astianpesuaineella.

Tutustu myös vertailuumme parhaista sähköisistä raastimista.

raastin

Huomio raastimen teriin

Raastimien terät ovat olennainen osa niiden toimivuutta ja tehokkuutta. Yleisimmin käytetyt terämateriaalit ovat ruostumaton teräs ja erilaiset metalliseokset, jotka on valmistettu kestämään korroosiota ja säilyttämään terävyytensä pitkään. Näiden terämateriaalien lisäksi jotkut erikoisraastimet voivat käyttää esimerkiksi keramiikkaa tai erityisiä pinnoitteita, jotka tarjoavat lisää terävyyttä ja kestävyyttä.

Raastimissa on usein erilaisia raastinpinnoitteita, kuten hienoja, karkeita, juuriharoja ja viipalointiteriä. Nämä erilaiset pinnoitteet mahdollistavat erilaisten raasteiden ja viipaleiden valmistamisen erilaisista raastettavista materiaaleista, kuten juustoista, sitrushedelmistä, vihanneksista ja hedelmistä.

Terien terävyys on tärkeä tekijä raastimen suorituskyvyssä. Terävät terät leikkaavat materiaalia helposti ja tehokkaasti, mikä tekee raastamisesta nopeaa ja vaivatonta. Hyvin teroitettujen terien ansiosta raastin tuottaa tasaisen lopputuloksen ilman ylimääräistä vaivaa tai voimankäyttöä.

Turvallisuus on myös tärkeä näkökohta raastimien terien suunnittelussa. Monissa raastimissa on sormisuojat, jotka estävät vahinkojen syntymisen ja suojaavat käyttäjän sormia terien vahingossa joutuessa niihin kosketuksiin. Lisäksi jotkut raastimet voivat sisältää turvalukkoja tai muita mekanismeja, jotka estävät terien altistumisen vahingossa.

Usein kysytyt kysymykset

Hieno ja karkea raastin eroavat toisistaan raasteen lopputuloksen karkeuden ja käyttötarkoituksen suhteen.

Hieno raastin:

 1. Käyttötarkoitus: Hieno raastin on tarkoitettu hienojakoisten raasteiden valmistamiseen. Sitä käytetään yleensä aineksiin, joista halutaan pieniä ja tasakokoisia paloja tai jauhettua tekstuuria.
 2. Esimerkkejä käyttökohteista:

  • Sitruunan, appelsiinin tai limen kuori: hieno raastin irrottaa vain ohuita ja aromikkaita kuoripaloja.
  • Parmesaanijuusto: hieno raastin luo juustosta pieniä, tasakokoisia ja nopeasti sulavia paloja.
  • Inkivääri: hieno raastin tekee inkivääristä hienojakoista, mikä helpottaa sen sekoittamista tai lisäämistä ruokiin.
 3. Lopputulos: Hieno raastin tuottaa hyvin hienoa raastetta, joka on sopiva esimerkiksi koristeluun, lisäykseen ruoan sekaan tai sekoitettavaksi taikinaan.

Karkea raastin:

 1. Käyttötarkoitus: Karkea raastin on tarkoitettu karkeampien raasteiden valmistamiseen, jotka ovat hieman suurempia ja vähemmän tasakokoisia verrattuna hienoon raasteeseen. Sitä käytetään yleensä raastettavissa aineksissa, joista halutaan suurempia paloja tai rouskuvampaa tekstuuria.

 2. Esimerkkejä käyttökohteista:

  • Juustot, kuten cheddar tai gouda: karkea raastin tuottaa suurempia juustoraasteita, jotka säilyttävät pehmeytensä ja rakenne.
  • Porkkana: karkea raastin tekee porkkanaraasteesta sopivan juureksia sisältävään salaattiin tai raakaan leipätaikinaan.
  • Omena: karkea raastin luo raakaruuissa suurempia paloja, jotka ovat sopivia salaatteihin tai leivonnaisiin.

Raastimet ovat monipuolisia työkaluja keittiössä, ja niillä voi raastaa monenlaisia ruoka-aineita erilaisiin tarkoituksiin. Tässä on muutamia esimerkkejä: vihannekset, juurekset, juustot, sitrushedelmät, suklaa, pähkinät ja mausteet (kuten inkivääri ja valkosipuli).

Raastimen terien terävyyden säilyttäminen on tärkeää, jotta raastin toimii tehokkaasti ja turvallisesti. Tässä muutamia vinkkejä, miten voit säilyttää raastimen terät terävinä:

 • Käytä oikeaa raastintyyppiä: Valitse oikea raastin tarpeidesi mukaan. Esimerkiksi hieno raastin on tarkoitettu hienojen raasteiden tekemiseen, kun taas karkea raastin soveltuu karkeampien raasteiden valmistamiseen.
 • Oikea tekniikka: Käytä raastinta oikealla tekniikalla ja sopivalla paineella. Liian voimakas paine voi vaurioittaa terää ja liian vähäinen paine ei ehkä tee tarpeeksi tehokasta työtä.
 • Puhdistus: Pese raastin heti käytön jälkeen käsin lämpimällä saippuavedellä ja harjalla. Näin poistat ruoka-aineet, jotka voisivat jämähtää teriin ja tehdä niistä tylsiä.
 • Kuivaus: Kuivaa raastin huolellisesti käytön jälkeen. Tämä estää terien ruostumista ja pitää ne hyvässä kunnossa.
 • Älä käytä kovia pesuaineita: Vältä voimakkaita tai hankaavia pesuaineita, jotka voivat vahingoittaa raastimen teriä.
 • Säilytys: Säilytä raastin kuivassa ja suojatussa paikassa, jossa terät eivät pääse naarmuuntumaan tai tylsymään.
 • Terien suojaaminen: Käytä raastimen mukana tullutta sormisuojaa tai hanki erillinen suoja terien suojaamiseksi ja oman turvallisuutesi varmistamiseksi.
 • Teroitus: Jos terät tylsyvät ajan mittaan, ne voidaan teroittaa ammattimaisesti tai käyttämällä raastinteroittajaa.

Raastimien peseminen tiskikoneessa voi olla mahdollista tietyissä tapauksissa, mutta se voi myös aiheuttaa joitakin ongelmia. Tässä on muutamia huomioitavia seikkoja:

Turvallisuusnäkökulmat:

 • Terien ja muiden esineiden vahingoittuminen: Terävät terät voivat vahingoittaa muita astioita tiskikoneessa ja aiheuttaa vaurioita sekä raastimelle että muihin esineisiin.
 • Raastimen materiaali: Jotkut raastimet, erityisesti ne, joissa on teräviä teriä tai herkkiä osia, voivat vaurioitua kuumassa ja kosteassa tiskikoneessa.
 • Puhdistusteho: Tiskikoneen teho saattaa olla riittämätön poistamaan tiukasti kiinni jääneitä ruoka-aineita, kuten juustoa tai sitkeämpiä vihanneksia, mikä voi johtaa siihen, että raastin ei puhdistu kunnolla.

Suositukset:

 • Käsinpesu: Suositeltavaa on pestä raastin käsin miedolla saippualla ja lämpimällä vedellä heti käytön jälkeen. Tämä varmistaa, että raastin puhdistuu perusteellisesti.
 • Tarvittaessa tiskikoneessa: Jos raastimen puhdistaminen käsin tuntuu hankalalta tai jos se on valmistettu materiaalista, joka kestää tiskikoneen, voit kokeilla laittaa sen tiskikoneeseen. Käytä kuitenkin varovaisuutta ja varmista, että raastin on hyvin suojattu ja kiinnitetty tiskikoneen yläosaan.
 • Tarkista käyttöohjeet: Joissakin raastimissa valmistajan suositus voi olla, että niitä ei saa pestä tiskikoneessa. Tästä syystä on aina hyvä tarkistaa käyttöohjeet ennen kuin päätät pestä raastimen tiskikoneessa.
 • Käytä yläkoria: Jos päätät laittaa raastimen tiskikoneeseen, sijoita se tiskikoneen yläkoriin ja varmista, että se ei voi liikkua ja aiheuttaa vahinkoa muille astioille.
 • Tarkista terävyyden säilyminen: Tiskikone voi tylsyttää raastimen terät ajan myötä, joten tarkista säännöllisesti terävyyden säilyminen ja teroita tarvittaessa.
Scroll to Top