ruohonleikkuu

Paras ruohonleikkuri

Monille puutarhanhoito ei ole pelkkä inhottava velvollisuus, vaan intohimo, ja oikean ruohonleikkurin valinta voi olla suuressa roolissa. Itselle sopivan ruohonleikkurin löytäminen voi vaatia huolellista harkintaa, joka ottaa huomioon puutarhan koon, maaston muodot, käyttäjän tarpeet ja budjetin.

Tässä artikkelissa tarkastelemme huolellisesti erilaisia ruohonleikkurivaihtoehtoja ja autamme sinua löytämään sen täydellisen leikkurin, joka tekee puutarhanhoidosta vaivatonta ja nautinnollista.

Meidän valintamme:

Paras akkukäyttöinen ruoholeikkuri

Makita DLM432PT2

Makita DLM432PT2

 • leikkuuleveys 43 cm
 • bioleikkaava tai keräävä toimintatapa
 • portaaton nopeuden säätö

Makita DLM432PT2 on tehokas ja monipuolinen ruohonleikkuri, joka yhdistää bioleikkaavan ja keräävän toiminnon. Leikkurissa on keskitetty leikkuukorkeuden säätö ja kuulalaakeroidut pyörät, mikä varmistaa tasaisen ja vaivattoman leikkuutuloksen.

Portaaton nopeuden säätö mahdollistaa leikkuun mukauttamisen erilaisiin tarpeisiin. Mukana toimitetaan kaksi akkua ja kaksoislatauslaite, mikä varmistaa jatkuvan virran riittävyyden suuremmillekin nurmialueille.

Paras bensakäyttöinen ruohonleikkuri

Stiga combi 748 SE

 • itsevetävä
 • helppo käyttnisty sähköstartilla
 • leikkuuleveys 46 cm

STIGA Combi 748 SE -ruohonleikkuri tarjoaa tehokasta ja monipuolista ruohonleikkuuta. Leikkurissa on 46 cm leikkuuleveys ja tilava 60 litran keruusäiliö, jossa on täytön ilmaisin helpottamassa käyttöä. Voimanlähteenä on luotettava 166 cc STIGA ST 170 LS -moottori, jonka nettoteho on 2,60 kW. Leikkuri käynnistyy kätevästi sähköstartilla.

Combi 748 SE -leikkurissa on neljä erilaista leikkuumenetelmää: keräys, taakse- ja sivullepuhallus sekä silppuava leikkuumenetelmä. Leikkuukorkeutta voi säätää helposti 6-portaisella keskussäädöllä (22–80 mm), ja isot takapyörät tekevät leikkurista helppokäyttöisen myös epätasaisilla maastoilla.

Paras ajettava ruohonleikkuri

Stiga Park 500 WX

Stiga Park 500 WX

 • neliveto
 • etuleikkuri
 • toimii myös rinteissä ja epätasaisessa maastossa
 • bensiinimoottori
 • leikkuuleveys 100 cm

Stiga Park 500 WX -etuleikkuri tarjoaa tehokasta suorituskykyä ja helppoa ohjattavuutta kaikentyyppisissä leikkuutöissä ja rinteissä. Sen voimanlähteenä on 2-sylinterinen, 586 cc STIGA ST 550 Twin -moottori, joka on yhdistetty nelivetotekniikkaan Tuff Torq -vaihteiston avulla.

Leikkurissa on 100 cm leikkuuleveys, kelluva leikkuulaite ja Quick Flip -mekanismi leikkuulaitteen puhdistamiseen. Mukavuutta lisäävät sähköinen leikkuukorkeuden säätö, mukavuusistuin ja tilava jalkatila. Lisäksi mukana toimitetaan vetokoukku perävaunun käyttöä varten.

Paras robottiruohonleikkuri

Robomow RK3000

Robomow RK3000 pro

 • toiminta-alue 3000 neliömetriä
 • suuri leikkuuleveys säästää aikaa ja energiaa
 • monipuolinen alueohjelmointi sopii erilaisiin puutarhoihin
 • helppokäyttöinen mobiilisovellus tarjoaa kätevän etähallinnan ja seurannan

Tehokas ja älykäs Robomow RK3000 Pro on suunniteltu erityisesti suurten nurmialueiden leikkaamiseen. Sen monipuolisuus mahdollistaa rinteiden leikkaamisen ja eri alueiden ohjelmoinnin, mikä tekee siitä ihanteellisen valinnan erilaisiin puutarhoihin. Helppokäyttöinen kosketusnäyttö ja mobiilisovelluksen hallinta tekevät käytöstä vaivatonta ja miellyttävää.

Paras kelaleikkuri

Fiskars StaySharp Max

Fiskars Staysharp max 460

 • sopii pienille nurmialueille
 • toimii ilman moottoria
 • ei melua

Fiskars StaySharp Max -kelaleikkuri tarjoaa erinomaisen vaihtoehdon moottorilla toimiville leikkureille. Sen keveys tekee työntämisestä vaivatonta, samalla kun sen leikkausteho on vertaansa vailla. Terät tarvitsevat teroitusta harvemmin kuin perinteiset leikkurit, mikä tekee siitä kätevän ja huoltovapaan vaihtoehdon. Kelaleikkurilla nurmikon voi leikata ilman melua ja päästöjä, mikä tekee siitä ympäristöystävällisen valinnan.

Minkälainen leikkuri mihinkin pihaan?

Tässä on yleiskatsaus eri tyyppisistä ruohonleikkureista ja niiden sopivuudesta erilaisiin pihoihin:

Robottiruohonleikkuri:

 • Sopii: Tasaisille ja keskikokoisille nurmialueille, joissa ei ole paljon esteitä.
 • Edut: Automaattinen leikkaus ilman käyttäjän jatkuvaa valvontaa, säästää aikaa ja vaivaa.
 • Rajoitukset: Ei sovellu hyvin epätasaisille tai monimutkaisille alueille, kuten jyrkille rinteille tai alueille, joissa on paljon esteitä.
 • Tutustu kattavaan vertailuumme robottiruohonleikkureista.

Päältäajettava leikkuri:

 • Sopii: Suurille avoimille nurmialueille, kuten urheilukentille tai maatiloille.
 • Edut: Nopea ja tehokas leikkaus suurilla nurmialueilla, hyvä istuimen ja ohjausjärjestelmän ansiosta.
 • Rajoitukset: Vähemmän ketterä ja soveltuu huonommin pienille tai epätasaisille alueille.
 • Tutustu artikkeliin, jossa vertailimme päältäajettavia ruohonleikkureita.

Vetävä ruohonleikkuri:

 • Sopii: Kaikenkokoisille nurmialueille, joilla on kohtuullisen tasainen maasto.
 • Edut: Helpottaa leikkaamista eteenpäin liikkuvan voiman avulla, vähentää käyttäjän rasitusta.
 • Rajoitukset: Voi olla hankala käyttää epätasaisilla tai jyrkillä alueilla, saattaa vaatia enemmän tilaa säilytykseen.

Kelaleikkuri:

 • Sopii: Pienille ja tasaisille nurmialueille, kuten pienille puutarhoille tai koristepihoille.
 • Edut: Hiljainen, ympäristöystävällinen, ei tarvitse polttoainetta tai sähköä.
 • Rajoitukset: Vaatii enemmän fyysistä voimaa käyttäjältä, ei sovellu suurille tai epätasaisille nurmialueille.
paras robottiruohonleikkuri

Usein kysytys kysymykset

Ruohonleikkurin valinnassa on useita keskeisiä tekijöitä, jotka kannattaa ottaa huomioon:

 • Puutarhan koko ja muoto: Suurelle tasaiselle nurmikolle saattaa sopia erilainen leikkuri kuin pienelle ja epätasaiselle alueelle. Kallioiset tai jyrkät alueet saattavat vaatia erityistä huomiota valittaessa.
 • Leikkuumenetelmä: Ruohonleikkurit voivat leikata ruohon eri tavoin, kuten perinteisellä keräävällä leikkuulla, silppuavalla leikkauksella tai sivullepuhaltavalla leikkauksella. Jokaisella menetelmällä on omat etunsa ja haittansa, jotka tulisi ottaa huomioon.
 • Voimanlähde: Ruohonleikkureita on saatavilla bensiini-, sähkö- ja akkukäyttöisinä. Jokaisella voimanlähteellä on omat ominaisuutensa ja käyttöön liittyvät huomiot, kuten melutaso, päästöt, käyttömukavuus ja huolto.
 • Leikkuuleveys ja -korkeus: Leikkurin leikkuuleveys määrittää sen tehokkuuden suuremmilla alueilla, kun taas leikkuukorkeuden säätö mahdollistaa ruohon leikkaamisen haluttuun pituuteen.
 • Käyttömukavuus: Ergonominen muotoilu, säädettävät kahvat, pehmustetut istuimet ja muut käyttömukavuutta parantavat ominaisuudet voivat tehdä ruohonleikkuusta miellyttävämpää ja vähentää rasitusta.
 • Ylläpitovaatimukset: Huollon tarve vaihtelee eri ruohonleikkureiden välillä. Jotkut vaativat säännöllistä huoltoa, kuten terien teroittamista ja öljynvaihtoa, kun taas toiset ovat huoltovapaita tai vaativat vähemmän ylläpitoa.

Ruohonleikkuria ei yleensä suositella kallistamaan sivuttain, vaan sen tulisi pysyä pystysuorassa tai hieman kallistettuna eteenpäin leikkuusuuntaan nähden. Kallistaminen sivuttain voi aiheuttaa ongelmia leikkurin moottorille, polttoainejärjestelmälle tai öljyvuodoille, ja se voi myös vaikuttaa leikkuutulokseen ja ruohonleikkurin toimintaan. Joskus kuitenkin tilanteet saattavat vaatia ruohonleikkurin kallistamista hieman sivuttain esimerkiksi vaikeasti saavutettavien alueiden leikkaamiseksi. Tällaisissa tapauksissa on tärkeää olla varovainen ja noudattaa valmistajan antamia ohjeita kallistamiseen liittyen. Lisäksi on suositeltavaa sammuttaa ruohonleikkuri ennen kuin teet mitään säätöjä tai kallistuksia, ja odottaa, että moottori on täysin pysähtynyt ennen kuin käsittelet laitetta.

Vetävä ruohonleikkuri on ruohonleikkuri, joka liikkuu eteenpäin itsenäisesti sen sijaan, että käyttäjän täytyisi työntää sitä koko ajan. Tällainen leikkuri on varustettu vetävällä voimansiirrolla, joka voi olla joko pyöriviä etupyöriä tai takapyöriä, jotka saavat liikkumisvoimansa ruohonleikkurin moottorista. Vetävät ruohonleikkurit tekevät ruohonleikkuusta vähemmän rasittavaa käyttäjälle, erityisesti suurilla tai epätasaisilla nurmialueilla, koska käyttäjän tarvitsee vain ohjata leikkuria eikä työntää sitä koko ajan.

Yleensä ruohonleikkuria ei saa käyttää liikenteessä. Ruohonleikkurit eivät yleensä täytä tieliikennelain tai ajoneuvomääräysten vaatimuksia, kuten valaistus-, rekisterikilpi- tai turvallisuusvaatimuksia, jotka ovat tarpeen ajoneuvojen liikkumiseen julkisilla teillä. Lisäksi ruohonleikkurit eivät yleensä saavuta sellaista nopeutta tai vakautta, joka on tarpeen turvalliseen liikkumiseen liikenteessä.

Ruohonleikkuria voi kuitenkin laillisesti käyttää liikenteessä joissain erityistapauksissa, kuten silloin, kun se on rekisteröity ajoneuvoksi ja täyttää kaikki paikalliset lakivaatimukset.

Kyllä, ruohonleikkurin terien teroittaminen on tärkeä osa ruohonleikkurin ylläpitoa ja sen varmistamista, että se leikkaa ruohon tehokkaasti ja tasaisesti. Tylsät terät voivat repiä ruohon sijaan leikata sitä, mikä voi johtaa epätasaiseen leikkuujälkeen ja altistaa ruohon sairauksille ja haitallisille hyönteisille.

Teroitetut terät myös vähentävät ruohonleikkurin moottorin kuormitusta ja polttoaineenkulutusta, koska terävät terät leikkaavat ruohon helpommin ja vähemmällä vastuksella.

Ruohonleikkurin terien teroittamisen tahti riippuu käytöstä ja leikkuuolosuhteista. Yleensä terien tulisi teroittaa vähintään kerran kaudessa tai tarvittaessa useammin, jos huomaat ruohonleikkauksen laadussa merkittävää heikkenemistä. On tärkeää noudattaa valmistajan ohjeita terien teroittamisesta ja varmistaa, että työ tehdään turvallisesti, poistamalla terät ruohonleikkurista ja varmistamalla, että ne kiinnitetään takaisin huolellisesti ja oikein.

Robottiruohonleikkurin hankinta voi olla hyvä vaihtoehto monille, erityisesti jos täytät seuraavat kriteerit:

 • Ajanpuute: Jos sinulla on kiireinen aikataulu ja haluat vähentää ruohonleikkuuseen käytettyä aikaa ja vaivaa, robottiruohonleikkuri voi olla hyvä ratkaisu. Se voi leikata ruohoa automaattisesti ilman, että sinun tarvitsee olla fyysisesti läsnä.
 • Suuri nurmikkoalue: Jos omistat suuren nurmialueen, joka vaatii säännöllistä leikkaamista, robottiruohonleikkuri voi tehdä tästä tehtävästä huomattavasti helpompaa ja vähemmän aikaa vievää.
 • Sopiva nurmikon muoto: Robottiruohonleikkuri toimii parhaiten tasaisilla tai vain lievästi epätasaisilla nurmikoilla. Jos sinulla on monimutkainen tai erittäin epätasainen nurmikko, robottiruohonleikkurin käyttö voi olla hankalampaa tai vähemmän tehokasta.
Scroll to Top