puiden leikkaaminen

Pensaiden ja puiden leikkaaminen

Puutarhanhoito voi olla terapeuttista ja palkitsevaa, mutta joskus se voi myös olla haastavaa ja monimutkaista. Erityisen tärkeää on tietää, miten pensaita ja puita leikataan oikein. Taidolla tehdyt leikkaukset voivat edistää kasvien terveyttä ja ulkonäköä, kun taas virheelliset leikkaukset voivat vahingoittaa niitä ja johtaa ongelmiin. Tässä aloittelevan puutarhurin oppaassa käsitellään perusteita pensaiden ja puiden leikkaamisesta oikein.

Miksi leikkaaminen on tärkeää?

Puiden ja pensaiden säännöllinen leikkaaminen on tärkeää niiden terveyden, ulkonäön ja toiminnallisuuden ylläpitämiseksi puutarhassa.

 • Muotoilu ja esteettisyys: Leikkaaminen antaa mahdollisuuden muotoilla puita ja pensaita halutun ulkonäön ja kokonaisilmeen mukaisiksi. Tämä voi parantaa puutarhan ulkonäköä ja visuaalista houkuttelevuutta.
 • Kasvun hallinta: Leikkaaminen auttaa hallitsemaan kasvua, estää puiden ja pensaiden kasvamisen liian suuriksi tai hallitsemattomiksi. Tämä voi auttaa säilyttämään puutarhan tasapainoisen ja esteettisen ilmeen.
 • Terveyden edistäminen: Leikkaaminen voi edistää puiden ja pensaiden terveyttä poistamalla kuolleita tai vaurioituneita osia, mikä estää tuholaisia ja tauteja leviämästä. Se myös stimuloi uutta kasvua ja parantaa ilmankiertoa kasvin sisällä. Lisäksi leikkaaminen voi parantaa ilmankiertoa ja valon saantia kasveille.
 • Satojen parantaminen: Monilla hedelmäpuilla ja marjapensailla säännöllinen leikkaaminen voi lisätä sadon määrää ja laadullisia ominaisuuksia. Oikea-aikainen leikkaaminen voi myös parantaa kukinnan ja hedelmien kehittymistä.
 • Turvallisuus: Liian pitkät oksat voivat aiheuttaa turvallisuusriskejä esimerkiksi roikkuessaan sähköjohtojen lähellä tai asuintilojen yläpuolella. Leikkaaminen auttaa estämään tällaisia vaaratilanteita.
pensaiden muotoilu

Oikeat työkalut

Hyvä leikkaustulos riippuu osittain myös oikeista työkaluista. Pensaiden ja puiden leikkaamiseen tarvitaan yleensä seuraavia välineitä:

 • Puutarhasakset: Pienemmille oksille ja tarkkaan työhön.
 • Oksasakset: Keskikokoisille oksille.
 • Saha: Isommille oksille ja puun rungoille.
 • Pensasleikkuri tai raivaussaha: Suurille pensaille ja puiden muotoiluun.

Paras aika leikkaamiseen

Leikkausaika riippuu kasvista ja leikkauksen tarkoituksesta, mutta yleisesti paras aika leikkaamiseen on kevät ja kesä. Keväällä kasvit ovat aktiivisessa kasvussa, mikä auttaa niitä toipumaan nopeammin leikkauksesta. Vältä leikkaamista syksyllä, jos kasvi ei tarvitse erityistä huoltoa tai muotoilua, sillä se voi altistaa kasvin kylmälle ja sairauksille.

Muita yleisiä suosituksia leikkaamiselle:

 • Kukinnan jälkeen: Useimmat koristepensaat kukkivat keväällä tai kesällä. Paras aika leikata ne on yleensä heti kukinnan jälkeen. Tämä antaa kasville mahdollisuuden kasvattaa uusia versoja ja kukkia seuraavaan vuoteen mennessä.
 • Levossaolon aika: Useimmat lehtipuut ja -pensaat ovat lepotilassa talvella. Leikkaaminen lepotilan aikana, kun puu on lehdetön, voi olla hyvä aika, koska leikkaus ei vahingoita kasvua eikä häiritse puun voimavarojen käyttöä.
 • Kesän lopussa: Jotkut pensaat ja puut, kuten ruusut, voidaan leikata syksyllä tai kesän lopussa. Tämä auttaa valmistamaan kasvia talvea varten ja kannustamaan terveellistä kasvua seuraavalle kaudelle.
 • Hätätapauksissa: Jos puu tai pensas on vaurioitunut tai on turvallisuusriski, leikkaaminen voi olla tarpeen milloin tahansa vuoden aikana.
pensasaidan leikkaus

Perusleikkausohjeet

Kun leikkaat puita ja pensaita, muista seuraavat perusohjeet:

 • Poista kuolleet tai vaurioituneet oksat: Tällaiset oksat voivat olla portti tauteihin ja tuholaisiin.
 • Leikkaa poikittaiset oksat: Oksien, jotka kasvavat toisia vasten tai poikittain, tulisi poistaa, jotta kasvi voi kasvaa terveellisesti ja tasaisesti.
 • Huomioi kasvin luonnollinen muoto: Pyri säilyttämään kasvin luonnollinen muoto leikkaamalla sen mukaisesti.
 • Leikkaa oikealla kulmalla: Varmista, että leikkaat oksat oikealla kulmalla estääksesi veden kertymistä leikkauskohtaan, mikä voi altistaa kasvin taudeille.
 • Älä ylikuormita: Älä leikkaa liikaa kerrallaan, sillä tämä voi stressata kasvia ja hidastaa sen kasvua.

Harjoittelu ja opiskelu

Kuten monessa muussakin asiassa puutarhanhoidossa, leikkaaminen vaatii harjoittelua ja opiskelua. Tutustu eri kasvien tarpeisiin ja opettele tunnistamaan, milloin ja miten niitä tulisi leikata. Kokeile rohkeasti erilaisia tekniikoita ja opi virheistäsi. Puutarhanhoito on jatkuvaa oppimista, ja mitä enemmän harjoittelet, sitä paremmaksi tulet.

Pensaiden ja puiden leikkaaminen oikein voi olla haastavaa, mutta se on tärkeä osa terveen ja kauniin puutarhan ylläpitämistä. Kun opit perusteet ja hiot taitojasi, voit nauttia puutarhanhoidosta täysillä ja nähdä kasviesi kukoistavan.

pensasaidan leikkaus
Scroll to Top