Matot sisustuksessa

Vältä nämä virheet mattoa ostaessasi

Maton valinta vaikuttaa huoneen ilmeeseen ja tunnelmaan merkittävästi. Maton valinta ei kuitenkaan aina ole helppo tehtävä edes ammattilaiselle. Tässä artikkelissa käydään läpi yleisimpiä virheitä, joita tulee helposti kiireessä tehtyä.

Väärä koko

Yksi yleisimmistä virheistä, joita mattojen ostajat tekevät, on valita väärän kokoinen matto. Valitessaan mattoa moni saattaa keskittyä pelkästään sen ulkonäköön tai päätyä siihen kokoon joka on helposti satavilla, unohtaen täysin tilan mitat ja mittasuhteet.

On tärkeää ymmärtää, että oikean kokoinen matto luo tilaan tasapainoa ja harmoniaa, kun taas liian iso tai pieni matto voi häiritä tilan visuaalista kokonaisuutta ja hankaloittaa elämää. Ennen ostopäätöstä onkin viisasta ottaa mittanauha käteen ja mitata tila, johon matto on tarkoitus sijoittaa. Tämä pieni askel voi säästää paljon vaivaa ja pettymystä myöhemmin.

Lue lisää artikkelista Näin valitset oikeankokoisen maton

Väärä materiaali

Maton materiaalin valinta on toinen tärkeä harkintakohde, jota ei tulisi sivuuttaa. Jokainen materiaali tarjoaa omat ainutlaatuiset ominaisuutensa, jotka vaikuttavat sekä maton ulkonäköön että sen käytännöllisyyteen.

Esimerkiksi villa on luonnollinen ja lämmin materiaali, joka tarjoaa pehmeyttä ja mukavuutta jalkojen alla. Sen lisäksi villa on erinomainen lämmöneriste, mikä tekee siitä hyvän valinnan viileämpiin huoneisiin tai alueille, joissa halutaan lisätä lämpöä ja mukavuutta.

Toisaalta synteettiset kuidut, kuten polyesteri tai polypropyleeni, ovat tunnettuja kestävyydestään ja helppohoitoisuudestaan. Ne hylkivät likaa ja kosteutta, mikä tekee niistä ihanteellisia valintoja esimerkiksi lastenhuoneisiin tai muihin tiloihin, joissa on paljon liikennettä ja altistumista tahroille. Lisäksi synteettiset kuidut ovat usein edullisempia kuin luonnonkuidut, mikä tekee niistä houkuttelevan vaihtoehdon budjettitietoisille sisustajille.

Matot sisustuksessa

Väärä väri tai kuviointi

Maton väri ja kuviointi ovat tärkeitä tekijöitä, jotka vaikuttavat huoneen kokonaisilmeeseen ja tunnelmaan. Vaaleat värit tekevät tilasta avaramman ja valoisamman vaikutelman, kun taas tummat sävyt luovat intiimin ja lämpimän tunnelman.

Maton kuviointi tuo tilaan persoonallisuutta ja kiinnostavuutta. Harkitse valintaa sen perusteella, millaisen tunnelman ja tyylin haluat huoneeseen luoda. Esimerkiksi geometriset kuviot voivat tuoda modernia ja dynaamista ilmettä tilaan, kun taas perinteiset kuviot kodikasta tunnelmaa. Moderniin sisustukseen voi sopia selkeät linjat ja yksinkertaiset kuviot, kun taas rustiikissa sisustuksessa luonnonmateriaalit ja maanläheiset sävyt voivat olla parempi valinta.

Tärkeintä on valita väri ja kuviointi, jotka sopivat yhteen huoneen muun sisustuksen ja värimaailman kanssa. Väärän tyylin tai värin valinta voi häiritä huoneen visuaalista kokonaisuutta ja tehdä tilasta sekavan tai epäharmonisen.

Ostetaan liian halpa matto

Maton hinta on varmasti yksi niistä tekijöistä, joka vaikuttaa ostopäätökseen, mutta hinta vaikuttaa myös maton laatuun. Halvan maton ostaminen voi näyttää aluksi houkuttelevalta vaihtoehdolta, mutta usein halvemmat matot ovat myös heikkolaatuisempia ja alttiimpia kulumiselle. Nopeasti kulahtava matto saattaa vaatia pian korvaamista, mikä tekee siitä lopulta kalliimman vaihtoehdon kuin laadukkaampi, mutta kalliimpi matto olisi ollut.

Laadukas matto sen sijaan kestää käyttöä ja säilyttää ulkonäkönsä pitkään, mikä tekee siitä pitkäaikaisesti järkevän sijoituksen sisustukseen. Ei kuitenkaan kannata maksaa itseään kipeäksi, vaan tutustua tarjontaan rauhassa ja hankkia matto, jossa sopiva hinta ja laatu kohtaavat.

Ei tutustuta hoito-ohjeisiin

Jokaisen maton mukana tulevat hoito-ohjeet ovat arvokas opas maton asianmukaiseen hoitoon ja puhtaana pitämiseen. On tärkeää tutustua näihin ohjeisiin, sillä oikein toteutettu hoito ja puhdistus voivat merkittävästi pidentää maton käyttöikää ja säilyttää sen alkuperäisen ulkonäön.

Esimerkiksi villamatot saattavat vaatia erityistä varovaisuutta pesussa, kun taas synteettiset matot voivat hyötyä säännöllisestä imuroinnista ja tahrojen puhdistuksesta. Joissakin tapauksissa mattojen hoito-ohjeet saattavat vaatia kalliita pesulakäyntejä. Tämä harmittaa jälkikäteen, jos sitä ei ole huomannut ostovaiheessa.

Pikainen ostopäätös ilman suunnitelmaa

Maton ostaminen on merkittävä päätös, sillä matto tulee yleensä käyttöön useiksi vuosiksi. Siksi on tärkeää välttää maton ostamista vain hetken mielijohteesta ja sen sijaan laatia suunnitelma ennen kauppaan lähtöä.

Suunnittele etukäteen, millaista mattoa etsit ja mitä ominaisuuksia tarvitset. Mieti esimerkiksi huoneen käyttötarkoitusta, sisustustyyliä ja miten matto sopii yhteen huoneen muiden elementtien kanssa. Tämä auttaa sinua suuntaamaan etsintääsi ja tekemään harkittuja päätöksiä, jotka sopivat parhaiten omiin tarpeisiisi ja mieltymyksiisi.

Älä kuitenkaan jää miettimään liian pitkäksi aikaa, jotta pääset elämässä eteenpäin. Kun olet harkinnut ja vertaillut muutamien vaihtoehtojen välillä, tee päätös ja hae matto kokeiluun. Loppujen lopuksi et voi tietää maton sopivuutta sisustukseesi ennen kuin kokeilet.

Scroll to Top