raastin

Näin pidät huolta raastimesta!

Raastin on keittiön monipuolinen apuväline, jolla voi käsitellä monenlaisia raaka-aineita juustosta vihanneksiin ja mausteisiin. Kuten muutkin keittiövälineet, myös raastin tarvitsee säännöllistä huoltoa pysyäkseen terävänä ja hygieenisenä. Tässä artikkelissa annamme käytännön vinkkejä raastimen huoltoon kotona.

Puhdistus heti käytön jälkeen

Paras tapa pitää raastin hyvässä kunnossa on pestä se heti käytön jälkeen. Tämä estää ruokajäämien kuivumisen ja tarttumisen raastimen teriin, mikä voi myöhemmin tehdä puhdistamisesta haastavampaa.

Ohjeet:

 • Käsinpesu: Käytä lämpimää vettä ja mietoa astianpesuainetta. Harjaa raastimen terät varovasti pehmeällä harjalla tai tiskiharjalla.
 • Aina varovasti: Raastimen terät ovat teräviä, joten vältä liiallista painamista ja ole varovainen, ettet satuta itseäsi.
 • Tiskikoneessa: Monet raastimet kestävät tiskikonepesun, mutta tarkista valmistajan ohjeet ennen kuin laitat raastimen koneeseen.
raastinrauta

Teroitus

Ajan myötä raastimen terät voivat tylsyä, jolloin raastimen käyttö vaikeutuu ja vaatii enemmän voimaa. Terävien terien säilyttäminen on tärkeää sekä turvallisuuden että käyttömukavuuden kannalta. Raastimen terottaminen kotona saattaa olla vaikeaa, mutta jos olet hankkinut laadukkaan raastimen, sitä kannattaa kyllä yrittää. Tarvittaessa käänny ammattilaisen puoleen.

Ohjeet:

 • Teroitus: Voit teroittaa raastimen esimerkiksi hiomakivellä tai erityisesti raastimille tarkoitetulla teroituslaitteella. Hio teriä varovasti pitkin niiden leikkuupintaa.
 • Ammattilaisen apu: Jos et ole varma teroituksesta, voit viedä raastimen ammattilaiselle teroitettavaksi.

Säilytys

Raastimen oikea säilytys estää sen tylsymisen ja suojaa sen teriä. Älä heitä raastinta irrallaan keittiölaatikkoon, sillä se voi vahingoittaa sekä raastinta että muita välineitä. Joidenkin raastinten mukana tulee säilytyskotelo, jota kannattaa tietenkin käyttää.

Ohjeet:

 • Suojaa terät: Käytä suojakoteloa tai -pussia, jos raastimessa on sellainen.
 • Ripusta: Voit ripustaa raastimen seinälle tai koukkuun, jotta se ei ole muiden välineiden seassa.
raastin

Ruosteenesto

Raastin, erityisesti metallinen, on altis ruostumiselle, jos sitä ei kuivata kunnolla pesun jälkeen, jotta se ei ruostu.

Ohjeet:

 • Kuivaus: Pese ja kuivaa raastin huolellisesti jokaisen käyttökerran jälkeen. Pyyhi se kuivaksi ja anna ilmakuivua ennen säilytystä.
 • Öljyäminen: Voit käsitellä raastimen terät kevyesti ruokaöljyllä silloin tällöin, mikä auttaa estämään ruostumista. Muista pyyhkiä ylimääräinen öljy pois.

Käytännön vinkit

 • Tarkista säännöllisesti: Tutki raastinta säännöllisesti mahdollisten vaurioiden varalta. Jos huomaat, että raastimen terät ovat vääntyneet tai erittäin tylsät, voi olla aika vaihtaa raastin uuteen.
 • Oikea käyttötapa: Käytä raastinta aina valmistajan ohjeiden mukaisesti. Väärä käyttö voi johtaa terien nopeampaan kulumiseen tai jopa rikkoutumiseen.

Huolellinen huolto pidentää raastimesi käyttöikää ja varmistaa sen toimivuuden. Näillä yksinkertaisilla ohjeilla voit pitää raastimesi terävänä ja hygieenisenä pitkään. Muista, että hyvin hoidettu keittiöväline on myös turvallisempi ja mukavampi käyttää! Tutustu myös vertailuumme parhaista raastimista, tai jos haluat päästä ruoanlaitossa piirun verran helpommalla, kurkkaa vertailu sähköisistä raastimista.

Scroll to Top